Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną: przepis na jednogarnkowe danie
2020-10-23

łatwy
45 min
4
Sycąca zupa z mięsem wołowym i fasolą czerwoną to idealne rozwiązanie, gdy mamy czas jedynie na jeden ciepły posiłek bez zadęcia. Oto przepis na jednogarnkowe danie, które nasyci i rozgrzeje.
Dlaczego warto jeść wołowinę?
Wołowina jest niezbędna w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia - nie tylko ze względu na odpowiedni skład tłuszczów (ok 50 proc. to wartościowe tłuszcze nienasycone) i łatwo przyswajalne białko (100 g chudej wołowiny zawiera 20 g białka), ale też na to, że stanowi bogate źródło kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie, oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regenerację po wysiłku.
SKŁADNIKI
- 250-300 g mięsa wołowego przeznaczonego na gulasz
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, pokrojona
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 l bulionu wołowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 2 marchewki średnie lub 1 duża, pokrojone
- 1 mała puszka czerwonej fasoli, odcedzonej, opłukanej i osączonej
- natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mięso pokrojone w grubą kostkę. Smażyć do zrumienienia.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować 30 minut lub do chwili, gdy mięso będzie miękkie.
- Do wrzącej zupy dodać ziemniaki i marchew, gotować do miękkości.
- Na koniec dodać odcedzoną fasolę. Gotować jeszcze 1-3 minuty.
- Rozlać do misek i przybrać natką pietruszki. Podawać z ciemnym pieczywem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?