Przecierana zupa z jarmużu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zaskoczymy każdego gościa przyrządzając danie z „retro” warzywem - na przykład z jarmużem, który jest bardzo zdrowy i niezwykle modny. A przecierana zupa z jarmużem świetnie nadaje się na zimowe przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg jarmużu
- 20 dag cebuli
- 15 dag selera (bulwiastego)
- 20 dag ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 4 ząbki czosnku
- posiekany szczypiorek i natka pietruszki
- pieprz, sól
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, opłukać i pokroić (drobno) razem z obranym selerem. Wrzucić do rondla, dodać masło, osolić i lekko poddusić, ale nie rumienić. Zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut, po czym dodać pokrojone ziemniaki.
- Jarmuż umyć i oczyścić (odciąć ogonki i grube nerwy). Następnie pokroić i wrzucić do gotujących się warzyw, gdy te będą już miękkie. Gotować 2 minuty, po czym odstawić.
- Dodać mleko i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Znowu podgrzać, po czym dodać śmietanę, zieleninę i roztarty czosnek.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.