Piwna polewka z twarogiem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Piwna polewka to rodzaj staropolskiej zupy na bazie jasnego piwa i żółtek. W naszej wersji podaje się ją z pokrojonym w kosteczkę twarogiem, który nadaje jej teksturę i lekko kwaskowy posmak.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 butelki jasnego piwa
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g twarogu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piwo zagotować z dodatkiem przypraw.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
- Do utartych żółtek wlać pół szklanki gorącego piwa, wymieszać i wlać do reszty piwa.
- Polewkę podawać z pokrojonym w kostkę twarogiem.