Tosty ze szparagami i twarogiem. Dodaj jajko na wierzch i zajadaj
2023-05-08
łatwy
15 min
2
Dieta wegetariańska
Kanapki są uniwersalne i można je jeść przez cały dzień. Szybko mogą się jednak znudzić. Dlatego warto sięgać po różne pomysły i przyrządzać je z sezonowych składników. Tosty ze szparagami i twarogiem to jedna z propozycji na kanapki. Są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.
Przepis na tosty ze szparagami i twarogiem
- Przyrządzenie pyszny tostów ze szparagami i śmietankowym twarożkiem nie jest skomplikowane. Robi się je w kilku prostych krokach.
- Czas przygotowania kanapek nie jest długi. Chrupiące tosty robi się w 15 minut.
- Na liście składników znajdują się szparagi, twarożek, boczek, czosnek, śmietana i oliwa z oliwek oraz pieczywo.
- Do tostów najlepszy jest chleb na zakwasie, ale równie dobre będą z chleba pełnoziarnistego lub z dodatkiem pestek dyni, słonecznika czy siemienia lnianego.
- Śmietankowy twarożek wzbogacą świeże zioła jak natka pietruszki czy koperek.
- Boczek, którym owija się szparagi, zastąpi szynka długo dojrzewająca.
- Idealnym uzupełnieniem szparagowych tostów jest jajko. Świetnie smakują z jajkami w koszulkach, sadzonymi lub na twardo.
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g twarogu
- 200 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- do podania:
- jajka w koszulce lub jajka sadzone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi pozbawić zdrewniałych końców i gotować przez 4 minuty. Odcedzić, odstawić i osuszyć. Każdego szparaga zawinąć w plasterek boczku.
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.
- Kromki chlebka skropić oliwą z oliwek i posmażyć na rozgrzanej patelni, aż zaczną się rumienić. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Na tej samej patelni smażyć szparagi w boczku, aż zacznie się rumienić.
- Kromki chleba posmarować twarożkiem i ułożyć szparagi w boczku. Na wierzchu ułożyć jajka w koszulkach lub sadzone.
- Podawać od razu.
Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem