Tosty ze szparagami i twarogiem. Dodaj jajko na wierzch i zajadaj

tosty ze szparagami i twarogiem
Autor: Shutterstock Tosty ze szparagami i twarogiem to smakowite kanapki, które zachwycą oczy i kubki smakowe.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Kanapki są uniwersalne i można je jeść przez cały dzień. Szybko mogą się jednak znudzić. Dlatego warto sięgać po różne pomysły i przyrządzać je z sezonowych składników. Tosty ze szparagami i twarogiem to jedna z propozycji na kanapki. Są pyszne, chrupiące i łatwe do zrobienia.

Przepis na tosty ze szparagami i twarogiem

  • Przyrządzenie pyszny tostów ze szparagami i śmietankowym twarożkiem nie jest skomplikowane. Robi się je w kilku prostych krokach.
  • Czas przygotowania kanapek nie jest długi. Chrupiące tosty robi się w 15 minut.
  • Na liście składników znajdują się szparagi, twarożek, boczek, czosnek, śmietana i oliwa z oliwek oraz pieczywo.
  • Do tostów najlepszy jest chleb na zakwasie, ale równie dobre będą z chleba pełnoziarnistego lub z dodatkiem pestek dyni, słonecznika czy siemienia lnianego.
  • Śmietankowy twarożek wzbogacą świeże zioła jak natka pietruszki czy koperek.
  • Boczek, którym owija się szparagi, zastąpi szynka długo dojrzewająca.
  • Idealnym uzupełnieniem szparagowych tostów jest jajko. Świetnie smakują z jajkami w koszulkach, sadzonymi lub na twardo.

SKŁADNIKI

  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g twarogu
  • 200 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • do podania:
  • jajka w koszulce lub jajka sadzone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi pozbawić zdrewniałych końców i gotować przez 4 minuty. Odcedzić, odstawić i osuszyć. Każdego szparaga zawinąć w plasterek boczku.
  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.
  • Kromki chlebka skropić oliwą z oliwek i posmażyć na rozgrzanej patelni, aż zaczną się rumienić. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Na tej samej patelni smażyć szparagi w boczku, aż zacznie się rumienić.
  • Kromki chleba posmarować twarożkiem i ułożyć szparagi w boczku. Na wierzchu ułożyć jajka w koszulkach lub sadzone.
  • Podawać od razu.
Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem
Anna Szulc-Górska
więcej