Fritatta z krewetkami: szybki przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Jeżeli lubisz owoce morza, na pewno spodoba ci się przepis na omlet z krewetkami. Aby przygotować pyszną potrawę z krewetek i warzyw, postaw na przyprawy i zioła. Jak zrobić zapiekany omlet z krewetkami?
SKŁADNIKI
- cukinia (średniej wielkości)
- 8 jajek,
- 1,5-2 łyżki masła,
- czarny pieprz świeżo zmielony,
- płatki suszonej cebuli (albo drobniutko posiekana świeża),
- szczypta curry,
- ok. 20 dag obranych krewetek (koktajlowych)
- pęczek natki pietruszki,
- ½ szklanki koktajlowych pomidorków, przekrojonych na pół,
- papryka w proszku,
- sól (najlepiej morska)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Cukinię pokrój w paski (najpierw wzdłuż, potem w poprzek).
- Wymieszaj w misce jajka - zrób to widelcem (nie ubijaj).
- W średniej wielkości naczyniu żaroodpornym (na średnim ogniu) rozpuść łyżeczkę masła.
- Dodaj roztrzepane jajka i pokrojona cukinię, a także pieprz, cebulę i curry.
- Wrzuć krewetki, natkę pietruszki, na wierzch połóż pomidorki, całość przyprósz papryką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotowane z żaroodpornym naczyniu krewetki wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.
- W czasie pieczenia połóż resztę masła na pomidorach.
- Przypraw do smaku pieprzem i solą.
- Podawaj od razu.