Surówka z kapusty stożkowej: obiadowa sałatka z majonezem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Surówka z kapusty stożkowej jest chrupka, soczysta i przepyszna. Dzięki dodatkowi ogórków konserwowych i wyrazistego pora pasuje do każdego dania mięsnego. A jeszcze bardziej do dań z klusek. Po prostu smaczna surówka na wiosnę!
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej kapusty
- 1 mały por
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Pora pokroić na cienkie talarki. Ogórki zetrzeć na tarce na wiórki.
- Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- W misce wymieszać kapustę z porem i ogórkami.
- Dodać przygotowany sos majonezowy. Ponownie wymieszać.
- Podawać do razu.
- Można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?