Surówka z kapusty stożkowej: obiadowa sałatka z majonezem

Surówka z kapusty stożkowej z majonezem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Soczysta, kwaśna i kremowa surówka z kapusty stożkowej (szpiczastej)
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty stożkowej jest chrupka, soczysta i przepyszna. Dzięki dodatkowi ogórków konserwowych i wyrazistego pora pasuje do każdego dania mięsnego. A jeszcze bardziej do dań z klusek. Po prostu smaczna surówka na wiosnę!

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej kapusty
  • 1 mały por
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Pora pokroić na cienkie talarki. Ogórki zetrzeć na tarce na wiórki.
  • Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać kapustę z porem i ogórkami.
  • Dodać przygotowany sos majonezowy. Ponownie wymieszać.
  • Podawać do razu.
  • Można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej