Sałatka ze szparagami i żółtym sosem winegret
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Delikatne w smaku szparagi warto łączyć ze składnikami o wyrazistej nucie albo przyprawić pikantnym sosem winegret. Do tej sałatki możesz dodać chrupiącą sałatę lodową albo klasyczną – masłową. Grzanki dodaj w ostatniej chwili, aby nie namokły i pozostały chrupiące.
SKŁADNIKI
- ½ kg zielonych szparagów (lub pół na pół zielonych i białych)
- główka sałaty lodowej lub masłowej
- 4 pomidory
- 1 żółta papryka
- 2 grube kromki jasnego pieczywa
Składniki na sos winegret:- 3 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 jajko na twardo
- sól, pieprz
- suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyść, białe obierz, odetnij zdrewniałe końce. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz, szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
- Sałatę oczyść, umyj, dobrze osącz z wody i porwij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Jajko obierz, przekrój, oddziel żółtko od białka. Białko pokrój na plasterki.
- Chleb pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na łyżce oliwy, oprósz bazylią.
- Pomidory, sałatę i białko dodaj do szparagów.
- Żółtko utrzyj z octem i 4 łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem.
- Sosem polej składniki, wymieszaj, sałatkę posyp grzankami.