Sałatka ze szparagami i żółtym sosem winegret

2021-03-29
Sałatka ze szparagami i żółtym sosem winegret
Autor: Shutterstock Sos winegret z dodatkiem kurzego żółtka znakomicie podkreśla smak szparagów.
łatwy
25 min
4

Delikatne w smaku szparagi warto łączyć ze składnikami o wyrazistej nucie albo przyprawić pikantnym sosem winegret. Do tej sałatki możesz dodać chrupiącą sałatę lodową albo klasyczną – masłową. Grzanki dodaj w ostatniej chwili, aby nie namokły i pozostały chrupiące.

SKŁADNIKI

  • ½ kg zielonych szparagów (lub pół na pół zielonych i białych)
  • główka sałaty lodowej lub masłowej
  • 4 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 2 grube kromki jasnego pieczywa


  • Składniki na sos winegret:
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 jajko na twardo
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyść, białe obierz, odetnij zdrewniałe końce. Gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i osącz, szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
  • Sałatę oczyść, umyj, dobrze osącz z wody i porwij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na ósemki. Jajko obierz, przekrój, oddziel żółtko od białka. Białko pokrój na plasterki.
  • Chleb pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na łyżce oliwy, oprósz bazylią.
  • Pomidory, sałatę i białko dodaj do szparagów.
  • Żółtko utrzyj z octem i 4 łyżkami oliwy, przypraw solą i pieprzem.
  • Sosem polej składniki, wymieszaj, sałatkę posyp grzankami.