Tortellini zapiekane w sosie z warzywami: przepis na łatwą zapiekankę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami to bardzo łatwy przepis na domową zapiekankę. Tortellini to malutkie włoskie pierożki w kształcie uszek. W tym daniu można wykorzystać tortellini z różnymi nadzieniami. Również serowymi. Prosty przepis na wyczyszczenie lodówki i przygotowanie pysznego ciepłego dania dla całej rodziny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym np. szynkowym
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ząbki czosnku
- 450 ml przecieru pomidorowego
- 150 g serka ricotta
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 150 g tartego sera
- 50 g parmezanu startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortellini gotować 3 minuty w osolonym wrzątku.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 2-4 minuty. Nie przypalić cebuli.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Dodać kukurydzę i czosnek, smażyć 1-3 minuty.
- Wlać przecier pomidory, dodać serek ricotta i przyprawy. Posolić i popieprzyć. Zagotować.
- Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na dnie ugotowane tortellini, zalać sosem. Posypać tartymi serami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera.