Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pyszne naleśniki w wersji wytrawnej z nadzieniem z żółtego sera, ziół i oliwek. Smakują wybornie. Mogą stanowić ciepłą kolację lub danie główne. Świetnie pasuje do nich sałatka z pomidorów i cebuli. Podajemy przepis na panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
- Nadzienie:
- 200 g żółtego sera
- pól szklanki zielonych oliwek
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka dowolnych ziół lub 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zmiksować z wodą, mlekiem i jajkami, posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać olej i wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oliwki drobno pokroić, zioła posiekać i wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
- Na naleśniki nakładać nadzienie i składać w kopertę, panierować w jajku i bułce i smażyć na oleju.