Naleśniki z masą makową i sosem czekoladowym: łatwy przepis na świąteczny deser dla 3 osób

Naleśniki z masą makową i sosem czekoladowym: łatwy przepis na świąteczny deser dla 3 osób
Autor: Shutterstock Smakowite naleśniki z masą makową, sosem czekoladowym i kwaśną śmietaną
łatwy
30 min
4

Naleśniki z masą makową i sosem czekoladowym to jeden z najsmaczniejszych wynalazków. Głodnych trzeba nakarmić, a spragnionych słodyczy zaskoczyć. Resztka masy makowej, kilka naleśników, kleks kwaśnej śmietany i gotowe. Tajemnica tkwi w podgrzaniu naleśników. Oto  łatwy przepis na świąteczny deser dla 3 osób!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na każdym naleśniku rozsmarować porcję masy makowej, zwinąć  roladkę.
  • Na patelni rozgrzać masło, ułożyć naleśniki, skropić alkoholem i podgrzewać przez 2-3 minuty.
  • Na talerzach ułożyć po 2 naleśniki dla 1 osoby, polać ciepłą polewą czekoladową. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej