Naleśniki z masą makową i sosem czekoladowym: łatwy przepis na świąteczny deser dla 3 osób
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Naleśniki z masą makową i sosem czekoladowym to jeden z najsmaczniejszych wynalazków. Głodnych trzeba nakarmić, a spragnionych słodyczy zaskoczyć. Resztka masy makowej, kilka naleśników, kleks kwaśnej śmietany i gotowe. Tajemnica tkwi w podgrzaniu naleśników. Oto łatwy przepis na świąteczny deser dla 3 osób!
SKŁADNIKI
- 6 naleśników gotowych lub przygotowanych według Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
- 6 łyżek (180 g) masy makowej gotowej lub przygotowanej według Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku?
- 6 łyżek (90 ml) polewy czekoladowej gotowej lub przygotowanej według Polewa czekoladowa do ciast i tortów: łatwy przepis z kakao i jeszcze 3 składników
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka winiaku lub whisky (nie trzeba podpalać)
- 100 ml kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na każdym naleśniku rozsmarować porcję masy makowej, zwinąć roladkę.
- Na patelni rozgrzać masło, ułożyć naleśniki, skropić alkoholem i podgrzewać przez 2-3 minuty.
- Na talerzach ułożyć po 2 naleśniki dla 1 osoby, polać ciepłą polewą czekoladową. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?