Fantastyczne naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wszyscy uwielbiamy naleśniki z serem. Zamiast je smażyć, lepiej je zapiec w śmietanie. Tak przygotowane naleśniki ujawniają swoją nieziemsko delikatną naturę. Ciasto jest puszyste i wilgotne, nadzienie obłędnie słodkie, a wszystko spowija lekko zapieczony śmietanowo-jajeczny sos. Pyszności!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki
- na nadzienie:
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego
- 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
- na sos śmietanowy do zapieczenia:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 jaja
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
- oraz masło do formy i cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser utrzeć ze śmietaną i cukrem. Oddzielnie przygotować sos śmietanowy ze śmietany, rozkłóconych jajek i cukru.
- Naleśniki smarować twarożkiem. Naleśniki zwinąć w rulony.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć rulony z naleśników.
- Polać sosem śmietanowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.