Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na kruche ciasto do z owocami

Kruche ciasto twarogowe doskonale sprawdza się jako spód do tarty z owocami. Nie trzeba go wcześniej podpiekać. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba tylko 3 składników: mąki, masła i twarogu. Można go przygotować w malakserze lub ręcznie. Po prostu genialny przepis!
Porady jak przygotować kruche ciasto twarogowe:
Jeśli ciasto jest trochę sypkie i nie zbija się w kulę, dodaj łyżkę wody, aż się połączy i uzyska odpowiednią plastyczną konsystencję.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce okryte folią do 5 dni. Jeśli planujesz upiec drugą tartę w ciągu kilku dni, to warto od razu przygotować podwójną porcję ciasta. Połowę wykorzystać od razu, a drugą później.
Surowe ciasto kruche można również mrozić. Dobrze owinięte folią można przechować w zamrażarce do 6 miesięcy. Przed użyciem należy go rozmrozić. Najlepiej wyjąć go wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła lub margaryny
- 140 g twarożku sernikowego np. z wiaderka lub trzy razy mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto można przygotować na dwa sposoby ręcznie lub w malakserze.
- Ręcznie: do miski wsypać mąkę z odrobiną soli i dodać masło pokrojone na kawałki, zawartość miski rozcierać palcami do uzyskania konsystencji okruchów chleba; dodać serek i zagnieść gładkie ciasto.
- W malakserze: do misy malaksera dodać mąkę, sól i masło, w trybie pulsacyjnym siekać nożami, aż do uzyskania konsystencji okruchów; dodać serek i miksować do uzyskania gładkiej kuli ciasta.
- Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
- Następnie rozwałkować ciasto na placek wielkości formy do tarty. Wyłożyć ciastem formę. Nakłuć widelcem.
- Na tak przygotowane ciasto można od razu wyłożyć pokrojone na plasterki jabłka, pokrojone w kostkę jabłka i śliwki lub gruszki.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C