Wątróbka duszona w pomidorach z papryką: skusi i uwiedzie smakiem przeciwników wątróbki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątróbka duszona w pomidorach z papryką jest przepyszna. Uwielbiam wątróbkę pod każdą postacią, więc moje zdanie się nie liczy. Ale tym przepisem przekonałam do wątróbki nawet zagorzałych przeciwników. Spróbujcie i oceńcie sami! Polecam!
Jeszcze trochę przepisów z wątróbką
Wątróbka to wartościowe źródło białka. Ponadto wątróbka dostarcza mnóstwo żelaza. Ze względu na wysoki poziom aminokwasu tauryny, wspierającego rozwój mózgu, zalecana jest w diecie małych dzieci. Mamy dziesiątki przepisów z wątróbką, ale specjalnie dla Was wybraliśmy kilka sprawdzonych przepisów:
Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami
Wątróbka duszona z papryką i fasolą
Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie
Kotlety z wątróbki z warzywami
SKŁADNIKI
- 450-500 g wątróbki drobiowej
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę opłucz, odetnij błonkę i tłuszczyk.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i na średnim ogniu zrumień wątróbkę z każdej strony. Wątróbka powinna pozostać surowa w środku.
- Zdejmij wątróbkę z patelni i odłóż.
- Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i około 100 ml wody. Doprowadź do wrzenia.
- Z powrotem dodaj na patelnię zrumienioną wątróbkę. Duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
- Podawaj z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Odmiany i właściwości papryki