Sztufada wieprzowa - przepis na soczystą wieprzowinę
2021-03-29

średni
45 min
4
Sztufadę zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wołowego, tymczasem można ją zrobić również z wieprzowiny. To znakomity sposób na to, aby mięso wieprzowe, nawet to chude i mające tendencję do wysuszania, było soczyste i miękkie. Świetnie smakuje przyrządzony w ten sposób schab lub szynka. Podajemy prosty przepis na sztufadę wieprzową.
SKŁADNIKI
- 1 kg chudej wieprzowiny (może być schab lub szynka)
- 200-300 g słoniny w kawałku
- sól i pieprz
- ulubione zioła (majeranek, oregano, tymianek, mielone ziele angielskie)
- 2 łyżki smalcu
- 2 szklanki bulionu mięsnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować 1-2 łyżki mieszanki ziół i przypraw. Ja zazwyczaj używam do tego soli, pieprzu, majeranku i mielonego ziela angielskieo.
- Słoninę pokroić w słupki, obtoczyć w przyprawach i włożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziła (będzie sztywniejsza, dzięki czemu będzie łatwiej nabijać nią mięso)
- Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Długim, cienkim nożem porobić nacięcia w mięsie i w powstałe otwory wcisnąć schłodzoną słoninę.
- Mięso oprószyć z wierzchu solą i pieprzem, ewentualnie ziołami. Można je również owinąć sznurkiem wędliniarskim, aby nadać mu ładny i zwarty kształt.
- Rozgrzać na patelni nieco smalcu lub oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu.
- Gdy mięso się zrumieni przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem - ja używam smalcu. Wierzch pieczeni posmarować cienko smalcem.
- Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podlać niewielką ilością bulionu mięsnego. Piec ok. 1,5 godziny co jakiś czas dolewając bulionu, jeśli wyparuje.
- Podawać na ciepło, pokrojone w plastry z dodatkiem sosu pieczeniowego.
Zasmażane buraczki: najlepszy przepis na jarzynkę na ciepło