Superoszczędne mielone nadziewane pieczarkami: pyszny obiad dla rodziny
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kotlety mielone z czerstwym chlebem i pieczarkowym nadzieniem to superoszczędny obiad dla rodziny. Nafaszerowanie mielonych kotletów zwiększa nam masę i dzięki temu sprytnemu trikowi możemy przygotować więcej pysznych porcji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki, jest tańsze i bardziej tłuste, ale tłuszcz to nośnik smaku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego, namoczonego i odciśniętego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- Na nadzienie:
- 100 g pieczarek, startych na tarce o dużych otworach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 pietruszka mała, starta na tarce o drobnych otworach
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, startego na tarce o drobnych otworach
- oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, namoczonym chlebem, rozmąconym jajkiem i przyprawami.
- Przygotować nadzienie: na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć cebulę, czosnek, pieczarki, pietruszkę i seler.
- Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
- Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu.
- Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną i sosem pomidorowym.