Soczyste steki z mięsa z udek kurczaka: przepis z grilla lub piekarnika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grillowane udka z kurczaka bez kości są soczyste, delikatne i pełne smaku. Ich łatwe przygotowanie sprawia, że są idealne nawet dla początkujących amatorów grillowania. Soczyste mięso z udek kurczaka z grilla lub piekarnika możesz podać z czym chcesz!
Pamiętaj! Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Zawsze należy uwzględnić nie tylko rodzaj urządzenia, ale także jego cechy techniczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa z udek z kurczaka bez kości i bez skóry
- 2 łyżki papryki słodkiej, sproszkowanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki świeżej pietruszki drobno posiekanej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z udek kurczaka ułóż na desce i za pomocą ciężkiej patelni lub płaskiej strony młotka do mięsa stłucz, aby wyrównać grubość.
- Z podanych składników przygotuj marynatę. Zalej nią udka i wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw na 30 minut.
- Grill węglowy, gazowy: grilluj po 5 minut z każdej strony lub do ładnego przyrumienienia.
- Elektryczny grill kontaktowy: grilluj 6 minut.
- Grill w piekarniku: grillować w temperaturze 200°C przez 5 minut, odwrócić i grillować kolejne 5 minut. Pod ruszt wsunąć blachę z wodą.
- Podawać z sałatkami ze świeżych warzyw i pieczonymi ziemniakami.