Shish kebaby na patyku z grilla [przepis]
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grillowane kebaby to zdecydowanie zdrowsza wersja tego popularnego dania. Przyrządza się je niesamowicie szybko, a smakują wyśmienicie. Jak zrobić kebab z grilla?
Zobacz także: Kebab - zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego dość tłustego
- 1 jajo
- 1 duża cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W obszernej misce wymieszaj mięso z jajkiem i przyprawami. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i wyrabiaj całość na jednolitą masę. Masa powinna być kleista i dość zwarta.
- Następnie oblep każdy patyczek mięsną masą i grilluj na tacce około 20-30 minut.
- Kiedy białko dobrze się zetnie, możesz obracać kebaby, aby się nie przypaliły. Mięso wieprzowe jest na tyle tłuste, że w trakcie grillowania nie musisz smarować go marynatą, aby nie było za suche.
- Kebaby podawaj ciepłe z ulubionym sosem, ziemniakami lub grillowanym pieczywem.