Shish kebaby na patyku z grilla [przepis]

2021-03-29
Kebaby z grilla
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Grillowane kebaby to zdecydowanie zdrowsza wersja tego popularnego dania. Przyrządza się je niesamowicie szybko, a smakują wyśmienicie. Jak zrobić kebab z grilla?

Zobacz także: Kebab - zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego dość tłustego
  • 1 jajo
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W obszernej misce wymieszaj mięso z jajkiem i przyprawami. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i wyrabiaj całość na jednolitą masę. Masa powinna być kleista i dość zwarta. 
  • Następnie oblep każdy patyczek mięsną masą i grilluj na tacce około 20-30 minut.
  • Kiedy białko dobrze się zetnie, możesz obracać kebaby, aby się nie przypaliły. Mięso wieprzowe jest na tyle tłuste, że w trakcie grillowania nie musisz smarować go marynatą, aby nie było za suche.
  • Kebaby podawaj ciepłe z ulubionym sosem, ziemniakami lub grillowanym pieczywem.
Redakcja
więcej