Schabowe z kością w sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Schabowe z kością w sosie śmietanowym to świetne dania obiadowe dla całej rodziny. Soczyste kotlety z kostką smakują każdemu. Pyszny sos ze śmietaną doskonale pasuje do klusek lub kaszy.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością
- 2 szklanki pokrojonej cebuli
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek śmietany 30-36%
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety natrzeć rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 3 godziny lub dłużej.
- Kotlety obtoczyć w mące.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Zrumienić kotlety. Zdjąć schabowe i zachować w cieple.
- Na tłuszcz dodać cebulę i zeszklić. Dodać kotlety, podlać wywarem, przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
- Wlać śmietanę wymieszaną z mlekiem. Zagotować.
- Podawać z kluskami lub kaszą.