Rewelacyjna wątróbka w cieście naleśnikowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wątróbka panierowana w cieście naleśnikowym to dość zaskakujące rozwiązanie. Jeśli jednak raz spróbujecie tego pysznego dania, już nigdy nie będziecie chcieli podawać wątróbkę w inny sposób. Podczas smażenia panierowana wątróbka nie strzela i nie pryska. Rewelacyjny przepis dla tych co lubią wątróbkę, a ci co nie lubią, to się do niej w tej formie absolutnie przekonają.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 5 łyżek majonezu
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować panierkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobniony czosnek dodać do majonezu, wymieszać. Dodać rozmącone jajka i mąkę. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
- Wątróbkę oczyścić z błonek i żyłek. Podzielić na porcje.
- Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem.
- Kawałki wątróbki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy usmażą się z jednej strony, przewrócić na drugą i przykryć pokrywką.
- Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.