Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi to propozycja dla tych, którzy nie są smakoszami ryb. Odpowiednio doprawione zasmakują nawet wybrednym niejadkom.
SKŁADNIKI
- 800 g dorsza, szczupaka lub sandacza bez skóry i ości
- 100 g wędzonego surowego boczku
- 1–2 ostre papryczki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
- sos:
- cebula
- 15 g suszonych grzybów
- 2 kiszone ogórki
- łyżka miodu
- sok i skórka z cytryny
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 szklanki soku z kiszonych ogórków
- sól, grubo mielony pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos: Suszone grzyby zalać wodą, gotować przez 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, grzyby, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
- Rybę zemleć w maszynce do mięsa.
- Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do ryby.
- Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.
- Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Gotować je w osolonym wrzątku przez 10 minut.
- Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.
- Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby