Paski schabu w warzywach – fantazyjny i szybki sposób na obiad
2022-06-23
łatwy
30 min
4
Najpopularniejszym – a także szybkim – daniem ze schabu wieprzowego jest oczywiście kotlet w panierce. To może jakieś urozmaicenie? Co powiecie na schab pokrojony w paski i smażony z warzywami?
Z pewnością smaku potrawie dodaje bogata mieszanka przypraw. Można ją skomponować samemu albo użyć gotowej przyprawy do gyrosa.
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg schabu wieprzowego
- cebula
- czerwona i żółta papryka
- kilka fasolek szparagowych
- 2 ząbki czosnku
- różyczki brokułu
- mała marchew
- natka pietruszki
- marynata:
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić schab w paski.
- Cebulę pokroić w piórka, marchew w słupki, papryki w paski, brokuł podzielić na różyczki. Natkę pietruszki posiekać.
- Fasolkę pozbawić końcówek i zblanszować.
- Z oleju, soku z cytryny oraz przypraw przygotować marynatę. Obtoczyć w niej paski mięsa.
- Mięso powinno się marynować choć 10 minut (najlepiej w lodówce).
- Paski schabu smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Zrumienione mięso przełożyć do naczynia.
- Na tłuszczu po mięsie dusić pokrojone warzywa do preferowanej miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
- Dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
- Do warzyw dodać mięso. Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę, by smaki sobą przeszły.
- Do tego gulaszu świetnie pasuje ryż albo bagietka.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne