Nie tuczą i są pyszne! Najlepsze sznycle indycze z piekarnika
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sznycle z piersi indyczej są delikatne i niskokaloryczne. Jak je przygotować, by zachować ich soczystość? Najlepiej w panierce z jogurtu i pokruszonych płatków kukurydzianych. Przygotowanie sznycli warto podzielić na 2 etapy. Wieczorem sznycle zamarynować, a na drugi dzień jedynie panierować i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach obiad gotowy!
Nie wyrzucajcie pokruszonych płatków kukurydzianych, lecz wykorzystajcie je do chrupiącej panierki.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg sznycli z filetu drobiowego z piersi z indyka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy sznycel stłuc tłuczkiem do mięsa, okrywając go folią spożywczą. Zbić do grubości około 1 cm.
- Jogurt wymieszać z przyprawami. Sznycle zalać jogurtem i wymieszać. Wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Jajka rozmącić ze szczyptą soli. Dodatek soli ułatwia rozbicie łańcuchów proteinowych w białku. Mieszanina staje się jednorodna.
- Do sznycli zamarynowanych w jogurcie dodać rozkłócone jajka i dobrze wymieszać.
- Sznycle panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ryżem i ulubionymi warzywnymi sałatkami.