Kurczak w babcinej odsłonie? Spróbuj potrawki z udek kurczaka

Kurczak w potrawce
Autor: Shutterstock Kurczak w potrawce to sprawdzone danie naszych babć
łatwy
60 min
4

Kurczak w potrawce jest prosty do przyrządzenia. Do tego w jednym daniu mamy mięso i duszone warzywa. Babcie wiedziały, co robią.

Młoda marchewka i świeży koperek cudownie harmonizują się z mięsem z udek kurczaka. Mięso zyskuje na delikatności, a całe danie jest lekkie i pożywne. Dodatkowego aromatu i rześkości dodaje mu gałązka kopru ogrodowego (tego, którego używamy do kiszenia).

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka (lub 2 ćwiartki z kurczaka podzielone na udka i pałki)
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • gałązka kopru ogrodowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, goździk
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • wywar drobiowy
  • 2 łyżki śmietany 22% albo jogurtu typu greckiego
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę pokroić w słupki, kostkę lub plastry – jak tylko lubimy. Pora pokroić w grube krążki. 
  • Oddzielić natkę koperku od łodyżek. Posiekać samą natkę.
  • Przeciśnięty przez praskę czosnek rozsmarować na udku kurczaka pod skórką.
  • Mięso natrzeć sypkimi przyprawami.
  • Na rozgrzanym tłuszczu krótko obsmażyć udka z obu stron. Mięso przełożyć do rondla. Dołożyć do niego łodyżki kopru i koper ogrodowy.
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażyć chwilę pokrojone marchewki i pora.
  • Następnie warzywa zalać wywarem (ewentualnie wodą). Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i goździk.
  • Wywarem z warzywami zalać udka. Wywar powinien je zakryć.
  • Całość dusić 30 minut.
  • Po odpowiednim czasie dodać posiekany koperek i zahartowaną śmietanę (najpierw do śmietany dodać gorący sos, wymieszać i dopiero wówczas całość dodać do mięsa w sosie). Gdyby się okazało, że sos jest za mało gęsty, to wtedy warto dodać kilka kawałków zimnego masła – doskonale zagęści potrawkę.
  • Chwilę pogotować, aż uznamy, że mięso jest wystarczająco miękkie.
  • Podawać z bagietką, ryżem lub młodymi ziemniakami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej