Kotlety szu szu - szybkie kotleciki drobiowe w paprykowej panierce

Kotlety szu szu - szybkie kotleciki drobiowe w paprykowej panierce
Autor: Shutterstock Kottleciki szuszu podane na białym klasycznym talerzu
łatwy
20 min
4

Kotlety szu szu to smaczne, delikatne i soczyste kotleciki, które przygotowuje się z piersi indyczej lub filetu z kurczaka. Dzięki marynato-panierce przygotowanej na bazie żółtek i jogurtu mięso zachowuje wszystkie swoje soki wewnątrz, a kotlety są miękkie i aromatyczne. Oryginalna nazwa szczególnie podoba się dzieciom, skąd się wzięła - tego nie  wiadomo. Może chodzi o to, że szu, szu... i gotowe?

Przepis na kotlety szu szu poznałam, dzięki znajomej, która zadzwoniła podekscytowana z pytaniem, którego się nie spodziewałam: - Od kiedy masz swoje kotlety? I dlaczego ja nic o tym nie wiem? - trąbiła w słuchawkę nieco za głośno. Nieco skonsternowana odpowiedziałam, że na obiad dziś przygotowałam makaron z sosem, jeśli ma chęć spróbować, to zapraszam. - Jaki makaron, jaki sos, przecież ja na keto jestem! Szuszu droga, o kotlety cię pytam, o kotlety szuszu!

Z pewnymi obawami o psychiczne zdrowie koleżanki poszłam zapytać wujka googla, co wie na ten temat. Okazało się, że sporo - kotleciki są popularne, zwłaszcza wśród młodych mam, bo dzieci chętnie je zjadają. A dla każdej mamy potrawa, którą bez grymasów zjada jej dziecko, to Święty Graal ;). Oddzwoniłam do koleżanki, przeprosiłam ją za bezpodstawne podejrzenia o to, że postradała zmysły i wyjaśniłam, że nie mam nic wspólnego, ani z tymi kotlecikami, ani ze swojsko dla mnie brzmiącą nazwą, bo ksywkę Szuszu mam od lat. W ramach zadośćuczynienia zaprosiłam ją na sobotni lunch z kotletami szu szu w roli głównej. Oczywiście dla niej - w wersji keto.

Z czym podawać kotlety szu szu

Jak już wspomniałam te drobiowe kotleciki są miękkie i soczyste, a w wersji dla dzieci również bardzo łagodne w smaku. Najlepiej pasuje mi do nich ryż lub drobny makaron i surówka ze świeżych warzyw. W wersji na ostro świetnie sprawdzają się jako przekąska, wtedy można je podać z ulubionym dipem: świetnie pasuje do nich sos czosnkowy, i blue cheese, ale ja chyba najbardziej lubię je z sosem mango curry. Genialnie smakują również z salsą i chimichurri.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub ok 700 g piersi indyczej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • Przyprawy w wersji dla dzieci:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • Przyprawy w wersji dla dorosłych:
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • szczypta cayenne
  • W wersji keto:
  • zamiast jogurtu śmietana 22% tłuszczu
  • zamiast mąki ziemniaczanej mąka migdałowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyścić z błonek i pokroić w niewielkie kotleciki. Pierś kurczaka wystarczy pokroić w poprzek w 1,5 cm plastry. Indyka kroimy, tak aby kotleciki nie były zbyt duże.
  • Kotleciki delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Żółtka utrzeć z jogurtem, mąką i olejem na gładką, jednolitą masę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Kotleciki zanurzać w cieście i smażyć na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
  • Można również zanurzyć mięso w panierce i zostawić na 1-2 godziny, aby nabrało aromatów z przypraw i dopiero usmażyć.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej