Cynaderki w sosie cebulowym: przepis na nereczki w sosie

2021-03-29
Cynaderki w sosie cebulowym: przepis na nereczki w sosie
Autor: Archiwum serwisu Duszone cynaderki z kwaśnym ogórkiem będą smakowały dużym i małym. 
łatwy
20 min
4

Cynaderki, cynadry, nerki, nereczki w sosie cebulowym to pyszne i sycące danie obiadowe. Cynaderki w sosie cebulowym pasują do kopytek, szarych klusek, czy makaronu. Cynaderki w sosie cebulowym to smaczna i tania alternatywa dla mięsa wieprzowego. 

SKŁADNIKI

  • 500 g nerek wieprzowych lub cielęcych
  • 600 g ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte i oczyszczone nerki przeciąć wzdłuż na pół, włożyć do rondla, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować ok. pół godziny.
  • Pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na maśle, oprószyć mąką, rozprowadzić gorącym bulionem i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Ugotowane nerki pokroić w paseczki, włożyć do sosu, posypać pokruszonym listkiem laurowym i pieprzem, dobrze wymieszać.
  • Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem i razem z pokrojonym w kostkę ogórkami dodać do nerek, przykryć i dusić razem ok. 30-40 minut.
  • Doprawić do smaku solą.
Redakcja
więcej