Cynaderki w sosie cebulowym: przepis na nereczki w sosie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Cynaderki, cynadry, nerki, nereczki w sosie cebulowym to pyszne i sycące danie obiadowe. Cynaderki w sosie cebulowym pasują do kopytek, szarych klusek, czy makaronu. Cynaderki w sosie cebulowym to smaczna i tania alternatywa dla mięsa wieprzowego.
SKŁADNIKI
- 500 g nerek wieprzowych lub cielęcych
- 600 g ziemniaków
- 3 duże cebule
- 3-4 kiszone ogórki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte i oczyszczone nerki przeciąć wzdłuż na pół, włożyć do rondla, zalać zimną wodą, zagotować, odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować ok. pół godziny.
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmażyć na maśle, oprószyć mąką, rozprowadzić gorącym bulionem i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
- Ugotowane nerki pokroić w paseczki, włożyć do sosu, posypać pokruszonym listkiem laurowym i pieprzem, dobrze wymieszać.
- Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem i razem z pokrojonym w kostkę ogórkami dodać do nerek, przykryć i dusić razem ok. 30-40 minut.
- Doprawić do smaku solą.