Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku

2021-03-29
Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku
Autor: Shutterstock, Shutterstock Soczyste nóżki kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie
łatwy
45 min
4

Chakhokhbili (czyt. czakokbili) to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. W przeszłości do przygotowania dania wykorzystywano mięso bażanta, po gruzińsku khokhobi, stąd nazwa potrawy. Dzisiaj najczęściej robi się w ten sposób kurczaka. Elementy kurczaka piersi lub same nóżki dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami. To aromatyczne i oszczędne danie zachwyci was. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka, czyli  kurzych „pałek”
  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka khmeli-suneli, czyli swańskiej soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji:
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju.
  • Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać połowę posiekanej drobno ostrej papryczki. 
  • Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz suche przyprawy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić 20-25 minut.
  • Podawać z ryżem posypane plasterkami ostrej papryczki i posiekanymi świeżymi ziołami.