Chakhokhbili: kurczak duszony w pomidorach z ziołami po gruzińsku
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Chakhokhbili (czyt. czakokbili) to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. W przeszłości do przygotowania dania wykorzystywano mięso bażanta, po gruzińsku khokhobi, stąd nazwa potrawy. Dzisiaj najczęściej robi się w ten sposób kurczaka. Elementy kurczaka piersi lub same nóżki dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami. To aromatyczne i oszczędne danie zachwyci was.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg podudzi z kurczaka, czyli kurzych „pałek”
- 1 kg pomidorów dojrzałych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka khmeli-suneli, czyli swańskiej soli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji:
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać połowę posiekanej drobno ostrej papryczki.
- Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz suche przyprawy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić 20-25 minut.
- Podawać z ryżem posypane plasterkami ostrej papryczki i posiekanymi świeżymi ziołami.