Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku - szybka i pożywna
2020-09-11
łatwy
15 min
4
Chrupiąca sałatka z kalafiora, kukurydzy, marchewki i groszku to danie, które przygotujesz w 15 minut! Sałatka jest chrupiąca, dzięki dodatkowi surowego kalafiora i marchewki, a także bardzo pożywna, bo zawiera groszek i kukurydzę.
SKŁADNIKI
- pół kalafiora
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku (ewentualnie tyle samo groszku mrożonego)
- 1 marchewka
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka majonezu
- trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie postępuj z marchewką.
- Do kalafiora i marchewki dodaj odsączone z zalewy kukurydzę i groszek
- Posól, posyp pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek.
- Wymieszaj składniki sosu, czyli majonez, jogurt i musztardę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw sałatkę na pół godziny - by smaki się przegryzły.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?