Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki

2021-03-01
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Sycąca zupa jarzynowa z mrożonej włoszczyzny i fasolki szparagowej
łatwy
20 min
4

Mrożonki z warzyw są prawdziwym wybawieniem. Wystarczy je dodać do garnka i dosłownie za kilka minut zupa gotowa. Uwielbiam jarzynową zupę z fasolką szparagową. Dzięki mrożonkom mogę ją przygotować o każdej porze roku. Wypróbuj ten sprytny przepis i ciesz się talerzem parującej zupy. Zupy pełnej smaku i wigoru!

Składniki

250 g zielonej fasolki szparagowej, ciętej i mrożonej

250 g mrożonej włoszczyzny, paski

3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

1 łyżka oleju

1,5 l bulionu warzywnego

1 łyżka masła i 1 łyżka mąki na zasmażkę

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mrożoną włoszczyznę i smażyć 2-3 minuty. 

Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

Dodać mrożoną fasolkę i gotować jeszcze 5 minut. 

Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować.

Zupę rozlać do misek. Udekorować natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem. 

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?