Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Mrożonki z warzyw są prawdziwym wybawieniem. Wystarczy je dodać do garnka i dosłownie za kilka minut zupa gotowa. Uwielbiam jarzynową zupę z fasolką szparagową. Dzięki mrożonkom mogę ją przygotować o każdej porze roku. Wypróbuj ten sprytny przepis i ciesz się talerzem parującej zupy. Zupy pełnej smaku i wigoru!
SKŁADNIKI
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, ciętej i mrożonej
- 250 g mrożonej włoszczyzny, paski
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki na zasmażkę
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mrożoną włoszczyznę i smażyć 2-3 minuty.
- Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodać mrożoną fasolkę i gotować jeszcze 5 minut.
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować.
- Zupę rozlać do misek. Udekorować natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?