Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki

Zupa z mrożonej fasolki szparagowej: przepis jak zrobić jarzynową z mrożonki
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Sycąca zupa jarzynowa z mrożonej włoszczyzny i fasolki szparagowej
łatwy
20 min
4

Mrożonki z warzyw są prawdziwym wybawieniem. Wystarczy je dodać do garnka i dosłownie za kilka minut zupa gotowa. Uwielbiam jarzynową zupę z fasolką szparagową. Dzięki mrożonkom mogę ją przygotować o każdej porze roku. Wypróbuj ten sprytny przepis i ciesz się talerzem parującej zupy. Zupy pełnej smaku i wigoru!

SKŁADNIKI

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, ciętej i mrożonej
  • 250 g mrożonej włoszczyzny, paski
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki na zasmażkę
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mrożoną włoszczyznę i smażyć 2-3 minuty. 
  • Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
  • Dodać mrożoną fasolkę i gotować jeszcze 5 minut. 
  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować.
  • Zupę rozlać do misek. Udekorować natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej