Zupa z czerwonej kapusty z orzechami

2021-03-29
Zupa z czerwonej kapusty z orzechami
Autor: Shutterstock Zupa z czerwonej kapusty ma piękny kolor i intensywny smak
łatwy
35 min
4

Zupa z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi to pyszne danie na wczesny lunch lub elegancka przystawka na ciepło. Warto się pokusić o przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy. Czerwona kapusta  ma wiele cennych dla zdrowia składników, które nie ulegają degradacji pod wpływem temperatury. Dodatek chrupiących orzechów włoskich czyni z niej mistrzowskie danie godne pięciogwiazdkowej kuchni. 

SKŁADNIKI

  • 1 mała kapusta czerwona
  • 1 mały batat lub 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duże jabłko
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy małej cytryny lub limonki
  • odrobina octu winnego
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól, natka pietruszki,
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki: marchew, pietruszkę, selera. Smaż 2-3 minuty.
  • Dolej wody i zagotuj.
  • Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj zszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę: batat, jabłko, czosnek. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
  • Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotuj jeszcze przez jakieś 15 minut.
  • Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
  • Połowę zupy zmiksuj i wymieszaj z pozostałą.
  • Podaj zupę posypaną orzechami włoskimi.
Redakcja
więcej