Zupa z czerwonej kapusty z orzechami
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Zupa z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi to pyszne danie na wczesny lunch lub elegancka przystawka na ciepło. Warto się pokusić o przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy. Czerwona kapusta ma wiele cennych dla zdrowia składników, które nie ulegają degradacji pod wpływem temperatury. Dodatek chrupiących orzechów włoskich czyni z niej mistrzowskie danie godne pięciogwiazdkowej kuchni.
SKŁADNIKI
- 1 mała kapusta czerwona
- 1 mały batat lub 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 duże jabłko
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sok z połowy małej cytryny lub limonki
- odrobina octu winnego
- zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól, natka pietruszki,
- olej rzepakowy
- 2 łyżki orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki: marchew, pietruszkę, selera. Smaż 2-3 minuty.
- Dolej wody i zagotuj.
- Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj zszatkowaną kapustę, pokrojone w kostkę: batat, jabłko, czosnek. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa zaczną mięknąć dodaj sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotuj jeszcze przez jakieś 15 minut.
- Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
- Połowę zupy zmiksuj i wymieszaj z pozostałą.
- Podaj zupę posypaną orzechami włoskimi.