Zupa "paprykarz" z kiełbasą: przepis na domowy obiad

2021-03-29
Zupa paprykarz z kiełbasą
Autor: Shutterstock Zupę „paprykarz” podajemy ze świeżym pieczywem.
łatwy
20 min
4

Zupa „paprykarz” z kiełbasą to obfite danie jednogarnkowe doskonałe do rodzinny obiad lub spóźnioną kolację.  Pikantna zupa świetnie rozgrzewa, jednocześnie dostarcza węglowodanów, białka i błonnika. Zupa z papryki z kiełbasianą wkładką to sycący posiłek dla aktywnych fizycznie w każdym wieku. 

SKŁADNIKI

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 g kiełbasy 
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 papryki (w różnych kolorach)
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kiełbasę, czosnek i cebule pokroić w talarki, a obrane ziemniaki w dużą kostkę.

    Papryki posiekać na kawałki.

    Z papryczki chilli usunąć pestki, a strąk drobno pokroić.

    W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć.

    Dodać do garnka ziemniaki, kiełbasę i czosnek, smażyć przez ok.5 minut. Wrzucić paprykę słodką i chilli.

    Po 3-4 minutach do garnka wlać bulion i dwie szklanki wody, wrzucić pomidory razem z zalewą, gotować pod przykryciem 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Redakcja
więcej