Zupa "paprykarz" z kiełbasą: przepis na domowy obiad

Zupa „paprykarz” z kiełbasą to obfite danie jednogarnkowe doskonałe do rodzinny obiad lub spóźnioną kolację. Pikantna zupa świetnie rozgrzewa, jednocześnie dostarcza węglowodanów, białka i błonnika. Zupa z papryki z kiełbasianą wkładką to sycący posiłek dla aktywnych fizycznie w każdym wieku.
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 g kiełbasy
- 4 duże ziemniaki
- 3 papryki (w różnych kolorach)
- 2 duże cebule
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kiełbasę, czosnek i cebule pokroić w talarki, a obrane ziemniaki w dużą kostkę.
Papryki posiekać na kawałki.
Z papryczki chilli usunąć pestki, a strąk drobno pokroić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć.
Dodać do garnka ziemniaki, kiełbasę i czosnek, smażyć przez ok.5 minut. Wrzucić paprykę słodką i chilli.
Po 3-4 minutach do garnka wlać bulion i dwie szklanki wody, wrzucić pomidory razem z zalewą, gotować pod przykryciem 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.