Zupa krem kalafiorowa z mrożonki: łatwy przepis na zupę z kalafiora
Kalafiorowa z mrożonki lub świeżego kalafiora to jedna z najłatwiejszych zup świata. W ten sposób bardzo łatwo przygotujesz również krem kalafiorowy. Kremowa zupa z mrożonego kalafiora gotowa jest w 20 minut! Spróbuj i Ty jakie to łatwe!
Dlaczego kalafior?
Cały kalafior ma charakterystyczny smak kalafiora. Łodyga, liście i kwiatostany, czyli białe „różyczki”. Oczywiście najbardziej efektowne są okrągłe formacje pączków kwiatowych, ale warto zwrócić uwagę na pozostałe elementy rośliny. Najwięksi szefowie kuchni wykorzystują łodygę i liście, aby wzmocnić smak. Jeśli używasz świeżego kalafiora, wykorzystaj wszystkie częci. Bądź pomysłowa, bądź sprytny i rób tak samo.
Po co pietruszka do zupy?
Już mistrz Czerniecki autor najstarszej polskiej książki kucharskiej radził, by dodawać do wywaru pietruszkę, aby bulionu nie było „czuć wiatrem”. Dodatek korzenia i naci pietruszki wzbogaci smak bulionu.
I por, i czosnek?
Zarówno por, jak i czosnek należą do tej samej rodziny. Zawierają podobne związki odżywcze. Dodanie obu tych roślin do zupy wzbogaca smak i aromat. Przy czym czosnek podczas gotowania traci swą intensywność i staje się słodkawy, świetnie współgrając ze smakiem kalafiora.
Mleko - ale jakie?
Dodawanie mleka do kalafiorowej zupy ma bardzo długą karierę, sięgającą starożytności. Mleko wydobywa z kalafiora całą słodycz. Nie ma potrzeby wzbogacać smak dodatkiem śmietany. Mleko krowie, można zastąpić mlekiem migdałowym, które było stosowane do przyrządzania zup, już w starożytności.
SKŁADNIKI
- 450 g kalafiora świeżego lub mrożonego
- 1 (120 g) ziemniak
- 1 pietruszka
- 1 cebula lub biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- sól i pieprz
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 ml mleka 1,5% lub mleka migdałowego
- 2 łyżki śmietanki 12% lub jej wegańskiego zastępnika
- 2-4 źdźbła szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać. Pietruszkę zetrzeć na tarce. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
- Masło rozpuścić w garnku z grubym dnem. Jeśli nie masz takiego, to podsmaż na patelni.
- Dodać cebulę oraz pietruszkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ziemniaka i wlać bulion oraz mleko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Gotować kolejne 5 minut.
- Zupę zmiksować. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.