Najlepsza zupa zacierkowa mojej babci - wersja uproszczona, z gotowymi zacierkami

Najlepsza zupa zacierkowa mojej babci - wersja uproszczona, z gotowymi zacierkami
Autor: Shutterstock Do zupy zacierkowej można z powodzeniem dodać gotowe zacierki ze sklepu
łatwy
35 min
4

Zupa zacierkowa mojej babci była naprawdę najlepsza, choć zacierkowa to naprawdę zupa niskobudżetowa, którą można przygotować naprędce, z braku innych pomysłów, czasu lub funduszy. A ja polecam uproszczoną wersję tej zupy, dla osób, które nie umieją przygotować domowych zacierek. Zupa doskonale udaje się z gotowymi zacierkami.

Gotowe zacierki? Czemu nie!

Zacierkowa mojej babci miała wyjątkowy smak dzieciństwa. Szukałam go, ale moje zacierki nie umywały się do tych babcinych - zawsze były nie takie, za miękkie, za twarde, po prostu nie to! Wróciłam do gotowania bardzo prostej zupy zacierkowej, gdy odkryłam gotowe zacierki, zwłaszcza te węgierskie, noszące nazwę tarhonya, o dość długim czasie gotowania. Dzięki nim zupa przypomina mocno smak zacierkowej mojej babci a na dodatek jest o wiele mniej pracochłonna. Zacierki różnych firm dostępne są w supermarketach bez problemu.

SKŁADNIKI

  • 4 spore ziemniaki
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • koperek
  • pól paczki gotowych zacierek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z warzyw (poza cebulą) z solą, pieprzem i liściem laurowym ugotować wywar. Warzywa wyłowić i pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru, dodać też zacierki - ale zerknąć, czy ich czas gotowania zbliżony jest  do czasu gotowania się ziemniaków (ok.15 minut). Jeśli jest  krótszy, dodać je odpowiednio później. Gotować do miękkości ziemniaków i kluseczek.
  • W czasie, gdy zupa się gotuje, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Zrumienić boczek na rozgrzanej patelni, dodać cebulę i też ją lekko zrumienić. Dodać do zupy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i boczek z cebulą. Chwilę pogotować, podawać ze świeżym pieczywem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej