Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków
Ziemniaczana zapiekanka ze smażonymi pieczarkami i cebulą to świetny przepis na weekend. Najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników. Gdy to zrobisz, dostarczenie go na stół zajmie tylko około 30 minut.
i
Ziemniaki moja miłość
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki.
Jak odchudzić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku
Ziemniaki pieczone w mundurkach
SKŁADNIKI
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450-500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 2 pęczki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 1 szklanka tłustej śmietany 30-36%
- ¼ szklanki parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podgrzej 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.
- Dodaj grzyby i smaż przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstaw.
- Osusz pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Połóż połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posyp solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę.
- Na ziemniakach ułóż zrumienione pieczarki i cebulę.
- Dodaj pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałeczkami pozostałe masła.
- Piecz przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polej ziemniaki śmietaną, posyp parmezanem i piecz jeszcze przez 10 minut.
- Gdy ziemniaki są miękkie, gotowe!