Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków

Ziemniaczana zapiekanka ze smażonymi pieczarkami i cebulą to świetny przepis na weekend. Najbardziej czasochłonną częścią jest krojenie składników. Gdy to zrobisz, dostarczenie go na stół zajmie tylko około 30 minut.

Ziemniaczana zapiekanka z pieczarkami i cebulą: najlepszy przepis na danie z ziemniaków

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Sycąca zapiekanka z surowych ziemniaków, pieczarek i cebuli
łatwy
30 min
4

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450-500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 8 średnich ziemniaków z czerwoną skórką, obranych i pokrojonych na bardzo cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pęczki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 szklanka tłustej śmietany 30-36%
  • ¼ szklanki parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Podgrzej 4 łyżki masła i 2 łyżki oleju na dużym ogniu.
  • Dodaj grzyby i smaż przez pięć minut, aż będą lekko brązowe i miękkie. Zdejmij z patelni i odstaw.
  • Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty na złoty kolor. Odstaw.
  • Osusz pokrojone w plastry ziemniaki ręcznikami papierowymi. Połóż połowę plasterków ziemniaków na dnie dużego naczynia do pieczenia posmarowanego masłem. Posyp solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę.
  • Na ziemniakach ułóż zrumienione pieczarki i cebulę.
  • Dodaj pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem, a następnie obłóż kawałeczkami pozostałe masła.
  • Piecz przez 20 minut na najniższej półce w piekarniku. Po 20 minutach równomiernie polej ziemniaki śmietaną, posyp parmezanem i piecz jeszcze przez 10 minut.
  • Gdy ziemniaki są miękkie, gotowe!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...