Warzywne leczo z cukinii z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
Warzywne leczo z cukinią, papryką, marchewką w aromatycznym sosie pomidorowym to pyszne letnie danie. Ale podane z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu stanie się sycącym posiłkiem dla całej rodziny. Można dowolnie modyfikować skład warzyw i przyprawy. Polecam leczo z klopsikami na rodzinny obiad!
Leczo - węgierski przysmak
Węgrzy mają swój znaczący wkład w światowe kulinaria. Oprócz gulaszu, salami i tortu Dobosza dali światu leczo (węg. lecsó). Leczo, które Polacy pokochali jak własny wynalazek. Leczo to nic innego, jak warzywny gulasz z papryki, cebuli i czosnku w pomidorowym sosie. Wzbogacony o cukinię, bakłażana lub dynię. Czasem z dodatkiem kiełbasy lub mięsa.
Jeśli lubicie paprykę, to koniecznie wypróbujcie również:
Klasyczny przepis na leczo z cukinii
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub indyczego
- 50 g (około 4 łyżek) suchego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę lub ćwierćplasterki
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub jeszcze lepiej świeżego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować i przestudzić.
- Mięso mielone wymieszać z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować nieduże klopsiki.
- W rondlu rozgrzać olej i zrumienić klopsiki. Wyjąć i odłożyć.
- Do rondla dodać cebulę, czosnek i marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać paprykę, smażyć 1-3 minuty. Dodać cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
- Dodać koncentrat, tymianek. Smażyć 1 minutę, wlać tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa.
- Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki, przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut.
- Leczo z klopsikami można podać póki gorące z kromką świeżego pieczywa.