Warzywne leczo z cukinii z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu

Warzywne leczo z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
Autor: Shutterstock Warzywne leczo z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu
łatwy
30 min
4

Warzywne leczo z cukinią, papryką, marchewką w aromatycznym sosie pomidorowym to pyszne letnie danie. Ale podane z klopsikami z mięsa mielonego i ryżu stanie się sycącym posiłkiem dla całej rodziny. Można dowolnie modyfikować skład warzyw i przyprawy. Polecam leczo z klopsikami na rodzinny obiad!

Leczo - węgierski przysmak

Węgrzy mają swój znaczący wkład w światowe kulinaria. Oprócz gulaszu, salami i tortu Dobosza dali światu leczo (węg. lecsó). Leczo, które Polacy pokochali jak własny wynalazek. Leczo to nic innego, jak warzywny gulasz z papryki, cebuli i czosnku w pomidorowym sosie. Wzbogacony o cukinię, bakłażana lub dynię. Czasem z dodatkiem kiełbasy lub mięsa. 

Jeśli lubicie paprykę, to koniecznie wypróbujcie również:

Węgierskie leczo z kiełbasą

Klasyczny przepis na leczo z cukinii

Wegańskie leczo z grzybami

Leczo w słoikach na zimę

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego lub indyczego
  • 50 g (około 4 łyżek) suchego ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę lub ćwierćplasterki
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona drobno
  • 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub jeszcze lepiej świeżego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować i przestudzić.
  • Mięso mielone wymieszać z ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować nieduże klopsiki. 
  • W rondlu rozgrzać olej i zrumienić klopsiki. Wyjąć i odłożyć.
  • Do rondla dodać cebulę, czosnek i marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać paprykę, smażyć 1-3 minuty. Dodać cukinię i smażyć, aż stanie się miękka.
  • Dodać koncentrat, tymianek. Smażyć 1 minutę, wlać tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa.
  • Doprowadzić do wrzenia, włożyć klopsiki, przykryć pokrywką i dusić 5-7 minut.
  • Leczo z klopsikami można podać póki gorące z kromką świeżego pieczywa.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej