Pulpety z indyka gotowane w sosie pomidorowym - lekki obiad dla rodziny
2020-11-23

łatwy
35 min
4
Mięso z indyka jest smaczne, delikatne i niskokaloryczne. Indycze pulpety uduszone w sosie pomidorowym przechodzą aromatem sosu, który nadaje im bardziej wyrazisty smak. Podane z ryżem stanowią lekki i dobrze skomponowany posiłek.
SKŁADNIKI
- Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki startego sera żółtego
Sos:
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki pomidorów bez skórki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa wbić jajko, dodać mąkę i ser, dokładnie wymieszać.
- Cebulę i selera drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu z grubym dnem.
- Dodać pomidory, tyle samo wody (nalewając w puste puszki po pomidorach) i przyprawy. Gotować ok. 10 minut.
- Ręce zamoczyć w zimnej wodzie, a następnie formować malutkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) ostrożnie, pojedynczo wkładać je do sosu.
- Dusić pulpety ok. 25 minut na wolnym ogniu.
- Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.