Pierś kurczaka faszerowana pomidorami, szpinakiem i mozzarelą [łatwy przepis]
2021-03-29
![Pierś kurczaka faszerowana pomidorami, szpinakiem i mozzarelą [łatwy przepis]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-6KnF-bw1C-AnSk_piers-kurczaka-faszerowana-pomidorami-szpinakiem-i-mozzarela-latwy-przepis-664x442.jpg)
łatwy
40 min
4
Pierś kurczaka faszerowana aromatycznymi pomidorami ze szpinakiem i rozpływającą się w ustach mozzarellą jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad. Jej przygotowanie nie nastręcza nadmiernych trudności. Postępując zgodnie z przepisem zachowamy soczystość dania.
TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka
- 10 dag żółtego sera mozzarella pokrojonego na 4 plastry
- 8 sztuk suszonych pomidorów razem z oliwą
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub garść świeżych liści
- 1 opakowanie świeżego szpinaku "baby"
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200 C.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i roztarty czosnek, smażyć 2 min., aż zmiękną. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, smażyć kolejne 2 min. Dodać połowę szpinaku i smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
- Wymieszać olej z zalewy suszonych pomidorów z ziołami.
- Każdą pierś naciąć dość głęboko i szeroko tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń napełnić farszem z pomidorów i szpinaku. W nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli. Uzupełnić resztą liści szpinaku.
- Piersi pokryć olejem z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Do tak przygotowanych piersi podawać świeże pieczywo i zieloną sałatę z winegretem.