Pierś kurczaka faszerowana pomidorami, szpinakiem i mozzarelą [łatwy przepis]

2021-03-29
Pierś kurczaka faszerowana pomidorami, szpinakiem i mozzarelą [łatwy przepis]
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pierś kurczaka apetycznie nadziana pomidorami, szpinakiem i mozzarelą jest dobrym wyborem dania obiadowego dla całej rodziny. 
łatwy
40 min
4

Pierś kurczaka faszerowana aromatycznymi pomidorami ze szpinakiem i rozpływającą się w ustach mozzarellą jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad. Jej przygotowanie nie nastręcza nadmiernych trudności. Postępując zgodnie z przepisem zachowamy soczystość dania. 

TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 10 dag żółtego sera mozzarella pokrojonego na 4 plastry
  • 8 sztuk suszonych pomidorów razem z oliwą
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub garść świeżych liści
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku "baby"
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200 C.
  • Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i roztarty czosnek, smażyć 2 min., aż zmiękną. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, smażyć kolejne 2 min. Dodać połowę szpinaku i smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
  • Wymieszać olej z zalewy suszonych pomidorów z ziołami.
  • Każdą pierś naciąć dość głęboko i szeroko tak, aby powstała kieszeń. Kieszeń napełnić farszem z pomidorów i szpinaku. W nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli. Uzupełnić resztą liści szpinaku.
  • Piersi pokryć olejem z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Do tak przygotowanych piersi podawać świeże pieczywo i zieloną sałatę z winegretem.
Redakcja
więcej