Owoce morza
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Owoce morza, czyli włoskie frutti di mare, są niezwykle popularne w kuchni śródziemnomorskiej. Nic dziwnego są pyszne (trzeba się tylko do nich przekonać) i zdrowe. To bogate źródło białka, witamin z grupy B, jodu i selenu. Uznawane są również za afrodyzjak.
SKŁADNIKI
- 40 g sepii
- 40 g ośmiornicy
- 40 g kalmarów (pierścieni)
- 20 g małże św. Jakuba
- 1 małża nowozelandzka
- 130 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- mała ostra świeża papryczka (pepperoncino)
- 3 plastry i 3 ćwiartki cytryny
- 50 g oliwy
- 50 ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sepie, ośmiornice i kalmary ugotuj w wodzie, aż będą miękkie.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj 3 ząbki czosnku, 3 plasterki cytryny i pepperoncino. Po chwili, gdy oliwa nabierze już smaku i aromatu, dodaj owoce morza.
- Wszystkie składniki na patelni podlej winem i duś około 5 minut, dodaj przekrojone na pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem.
- Starannie ułóż potrawę na talerzu, posyp natką pietruszki, obok połóż ćwiartki cytryny.
- Tak przyrządzone owoce morza poleca się również z dodatkiem grzanek, ryżu bądź spaghetti.