Mielone pieczone w sosie pomidorowym: obłędnie łatwy przepis na obiad

Mielone pieczone w sosie pomidorowym: obłędnie łatwy przepis na obiad
Autor: Shutterstock Kotlety mielone pieczone w sosie pomidorowym to pyszne i łatwe danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Mielone pieczone w sosie pomidorowym to niesamowicie łatwy przepis na kotlety bez smażenia. Uwielbiam dania z piekarnika. Czuję się wtedy częściowo zwolniona z kuchennych obowiązków. W czasie, gdy pieką się kotlety robię surówkę, przeglądam net lub czytam. To naprawdę świetny pomysł na obiad! 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety mielone:
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
  • 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • Na sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować. Nawet go lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty. 
  • Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
  • Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Wyrabiać przez 2 minuty na jednolitą masę, uformować okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. 
  • Przecier pomidorowy przelać do rondelka, dodać wodę, przyprawy i zioła, zagotować.
  • Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać gorącym sosem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
  • Podawać z makaronem lub z kaszą gryczaną. Z nieznanych mi powodów kasza gryczana lubi się z pomidorami. I to bardzo! Smacznego!
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej