Mielone pieczone w sosie pomidorowym: obłędnie łatwy przepis na obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mielone pieczone w sosie pomidorowym to niesamowicie łatwy przepis na kotlety bez smażenia. Uwielbiam dania z piekarnika. Czuję się wtedy częściowo zwolniona z kuchennych obowiązków. W czasie, gdy pieką się kotlety robię surówkę, przeglądam net lub czytam. To naprawdę świetny pomysł na obiad!
SKŁADNIKI
- Na kotlety mielone:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
- 100 g białego ryżu o krótkich ziarnach
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- Na sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować. Nawet go lekko rozgotować, aby stał się bardziej kleisty.
- Cebulę posiekać i zrumienić na oleju.
- Mięso wymieszać z wystudzonym ryżem i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodać jajko. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wyrabiać przez 2 minuty na jednolitą masę, uformować okrągłe i lekko spłaszczone kotlety.
- Przecier pomidorowy przelać do rondelka, dodać wodę, przyprawy i zioła, zagotować.
- Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać gorącym sosem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.
- Podawać z makaronem lub z kaszą gryczaną. Z nieznanych mi powodów kasza gryczana lubi się z pomidorami. I to bardzo! Smacznego!
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH