Kurze żołądki duszone w piwie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurze żołądki duszone w piwie to doskonały gulasz dla smakoszy w każdym wieku. Podczas gotowania alkohol odparuje, a pozostanie jedynie głęboki smak z nieco cierpką nutą. Pyszny i łatwy gulasz z żołądków, polecam!
SKŁADNIKI
- 500 g żołądków kurzych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 cebule
- 250 ml piwa jasnego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepłukać żołądki, oczyścić z resztek twardej błony wyściełającej wnętrze żołądków, pokroić w plasterki.
- W rondelku rozgrzać masło i olej roślinny, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka i złocistobrązowa.
- Do cebuli dodać żołądki, smażyć 10-15 minut, ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem.
- Do rondla dodaj piwo i rosół z kurczaka. Dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy żołądki będą gotowe, dodać musztardę, wymieszać, spróbować - jeśli trzeba posolić, dodać pieprz.
- Dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami wody, wymieszać, gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje przez kolejne 2 minuty. Wszystko! Żołądki gotowe! Podawać z gotowanymi ziemniakami i chłodnym pienistym piwem!
5 zasad, jak upiec mięso