Kurczak duszony w sosie z warzywami: sycący i obfity przepis kuchni wiejskiej

Kurczak duszony w sosie z warzywami: sycący i obfity przepis kuchni wiejskiej
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pyszne kawałki kurczaka duszone w aromatycznym sosie z warzywami
łatwy
30 min
4

Kurczak duszony w sosie z warzywami to sycące  i obfite danie tak typowe dla kuchni wiejskiej. Słodka marchewka i cebula, ziemisty seler i pikantny czosnek to bardzo proste składniki, które nadają temu daniu z duszonego kurczaka magiczny smak. Na ostateczny smak wpływa zrumienienia kurczaka przed duszeniem. Karmelizowana skórka nie tylko dodaje smaku, ale także nadaje potrawie atrakcyjny kolor.

SKŁADNIKI

  • 6 ćwiartek kurczaka tyle samo udek i podudzi lub piersi i podudzi
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żółte cebule (pokrojone w półplasterki)
  • 3 marchewki (pokrojone na kawałki)
  • 3 łodygi selera (pokrojonego w kostkę)
  • 100 g pieczarek (pokrojonych na ćwiartki), opcjonalnie
  • 6 ząbków czosnku (grubo pokrojonych)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki pietruszki (posiekana, do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przypraw kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem. Odłóż na bok.
  • Podgrzej na średnim ogniu dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy z oliwek w żeliwnej brytfannie lub innym garnku z grubym dnem. Dodaj kawałki kurczaka skórką do dołu, przykryj i smaż przez 3-4 minuty, aż kurczak się ładnie zarumieni. Odwróć, przykryj i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Wyjmij kurczaka z garnka i odstaw na bok.
  • Dodaj cebulę, seler, marchewkę  i pieczarki do garnka. Podnieś temperaturę do średnio wysokiej i smaż mieszając przez około 5 minut, aż warzywa lekko się skarmelizują i zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 30 sekund.
  • Dodaj pozostałe masło do garnka i pozwól mu się stopić. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, upewniając się, że nie pozostały grudki. Gotuj, mieszając, aż powstanie rumiana zasmażka, to znaczy mąka stanie się brązowa i nabierze orzechowego aromatu.
  • Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie. Skosztuj i przypraw według własnego uznania. Dodaj ocet z czerwonego wina. Dodaj kurczaka z powrotem, układając kawałki wśród warzyw.
  • Przykryj garnek pokrywką i przenieś do piekarnika nagrzanego do 180°C. Duś przez 2 1/2 do 3 godzin.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj na gorąco z ryżem jaśminowym lub inną wybranym przystawką. Wymieszaj sos przed polaniem  kurczaka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej