Kurczak duszony w sosie z warzywami: sycący i obfity przepis kuchni wiejskiej
2020-10-30

łatwy
30 min
4
Kurczak duszony w sosie z warzywami to sycące i obfite danie tak typowe dla kuchni wiejskiej. Słodka marchewka i cebula, ziemisty seler i pikantny czosnek to bardzo proste składniki, które nadają temu daniu z duszonego kurczaka magiczny smak. Na ostateczny smak wpływa zrumienienia kurczaka przed duszeniem. Karmelizowana skórka nie tylko dodaje smaku, ale także nadaje potrawie atrakcyjny kolor.
SKŁADNIKI
- 6 ćwiartek kurczaka tyle samo udek i podudzi lub piersi i podudzi
- sól i pieprz (do smaku)
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żółte cebule (pokrojone w półplasterki)
- 3 marchewki (pokrojone na kawałki)
- 3 łodygi selera (pokrojonego w kostkę)
- 100 g pieczarek (pokrojonych na ćwiartki), opcjonalnie
- 6 ząbków czosnku (grubo pokrojonych)
- 1/4 szklanki mąki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki pietruszki (posiekana, do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przypraw kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem. Odłóż na bok.
- Podgrzej na średnim ogniu dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy z oliwek w żeliwnej brytfannie lub innym garnku z grubym dnem. Dodaj kawałki kurczaka skórką do dołu, przykryj i smaż przez 3-4 minuty, aż kurczak się ładnie zarumieni. Odwróć, przykryj i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Wyjmij kurczaka z garnka i odstaw na bok.
- Dodaj cebulę, seler, marchewkę i pieczarki do garnka. Podnieś temperaturę do średnio wysokiej i smaż mieszając przez około 5 minut, aż warzywa lekko się skarmelizują i zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 30 sekund.
- Dodaj pozostałe masło do garnka i pozwól mu się stopić. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, upewniając się, że nie pozostały grudki. Gotuj, mieszając, aż powstanie rumiana zasmażka, to znaczy mąka stanie się brązowa i nabierze orzechowego aromatu.
- Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie. Skosztuj i przypraw według własnego uznania. Dodaj ocet z czerwonego wina. Dodaj kurczaka z powrotem, układając kawałki wśród warzyw.
- Przykryj garnek pokrywką i przenieś do piekarnika nagrzanego do 180°C. Duś przez 2 1/2 do 3 godzin.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj na gorąco z ryżem jaśminowym lub inną wybranym przystawką. Wymieszaj sos przed polaniem kurczaka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.