Kaczka po seczuańsku
2008-05-26

łatwy
0 min
4
Kaczka po seczuańsku to flagowe danie kuchni chińskiej. Warto pokusić się o przygotowanie tego przysmaku we własnej kuchni. Jak każdy przepis kuchni chińskiej kaczka po seczuańsku jest łatwa w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kacze
- ulubiona sałata
- dymka
- Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sherry
- Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i wysuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a następnie pieczemy w temp. 200 st., aż będzie zrumienione i miękkie.
- Mięso wyjmujemy z sosu, który odstawiamy do schłodzenia. Z powstałej galaretki zdejmujemy tłuszcz i przygotowujemy sos.
- Na oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Wszystko razem mieszamy i dodajemy galaretkę z sosu z pieczenia kaczki. Studzimy.
- Kaczkę kroimy w plastry, które układamy na zielonej sałacie. Polewamy zimnym sosem i posypujemy dymką.