Wg sposobu obróbki

Każdy produkt żywnościowy wymaga odpowiedniego potraktowania. Jedne wolą gotowanie, inne zaś smażenie, pieczenie czy grillowanie. Wiedza na ten temat przekłada się na rozwój umiejętności kulinarnych, dlatego warto poznawać sposoby obróbki i jak najwięcej eksperymentować. Pomogą w tym pogrupowane przepisy.

Wg sposobu obróbki

Wg sposobu obróbki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą

Figowo-migdałowa rozkosz z kokosowo-miodową glazurą

Bardzo smaczne ciasto figowo-migdałowe wymagające jednak sporej dawki cierpliwości i nieco umiejętności, ale poświęcenie się opłaca.  To ciasto to wyższy stopień wtajemniczenia – jest znakomite i pełne świetnie skomponowanych ponętnych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Apetyczne pomidory zapiekane z rozmarynem i serem

Apetyczne pomidory zapiekane z rozmarynem i serem

Propozycja dla randkowiczów, którzy nie jadają mięsa. Pod wpływem temperatury pomidory nabierają niesamowitego aromatu, dlatego warto je smażyć albo jeszcze lepiej piec.Ich smak znakomicie podkreślają pobudzające przyprawy: czosnek i rozmaryn.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Aksamitny słodki sos z dojrzałych, pełnych aromatycznego sosu brzoskwiń cudnie zgrywa się delikatną wieprzową polędwicą. Smaki wzajemnie się przenikają i uzupełniają, zupełnie jak para kochanków podczas namiętnej nocy. Idealne danie na walentynkową kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oryginalna kaczka z wiśniami  - super przepis!

Oryginalna kaczka z wiśniami - super przepis!

Kaczka z wiśniami to super pomysł dla tych, którym znudziła się klasyczna kaczka z jabłkami. Wiśnie i wiśniówka, z którą przygotowuje się sos, doskonale komponują się ze smakiem mięsa kaczki. To proste, ale wykwintne danie uwiedzie każdego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Obłędna zupa z czarnej fasoli na coli z boczkiem: przepis na sycącą fasolówkę

Zupa z czarnej fasoli ugotowana na wywarze z wędzonej szynki i coca-coli to świetny pomysł Nigelli Lawson. Wędzoną szynkę gotują w coca-coli mieszkańcy amerykańskiej Atlanty. Szkoda jednak wylewać do zlewu pyszny słodki wywar o smaku wędzonki. Można go wzorem Nigelli wykorzystać na pożywną zupę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny karp po węgiersku  - cudownie pyszny

Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 6 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 411