Produkty zakazane dla dzieci
Oto 10 produktów, których nie należy podawać dzieciom co najmniej w pierwszych 12 miesiącach życia.
Cukier
Cukier nie bez powodu cieszy się złą sławą. Nie jest do niczego potrzebny organizmowi, uzależnia i szkodzi. Dlatego im dłużej uda nam się ograniczyć w diecie dziecka tym lepiej. I nie chodzi tylko o cukier, jako słodzik, ale także składnik produktów. Dlatego zapomnijmy o biszkoptach, herbatnikach czy bułeczkach co najmniej na rok, a najlepiej na trzy lata. Ze słodkim smakiem zapoznawajmy dziecko podając mu świeże owoce - to wystarczy. Cukier w produktach żywnościowych - jak znaleźć na etykiecie ukryty w produkcie cukier?
Sól
Nie ma żadnej potrzeby, żeby doprawiać solą produkty przeznaczone dla dzieci. Młody organizm nie jest przystosowany do tego by walczyć z nadmiarem sodu, a ten zawarty w pokarmach jest wystarczający na potrzeby dziecka. Jeśli produkt, który chcemy podać dziecku zawiera niewielkie ilości soli, nie szkodzi, ale nie stosujmy soli jako przyprawy do dziecięcych potraw. Po roku można przyprawiać posiłki dzieci odrobiną soli, ale ostrożnie i z umiarem. Sól w żywności - gdzie w jedzeniu ukryta jest sól?
Surowe mięso
Surowe mięso choćby najlepszej jakości zawiera chorobotwórcze bakterie. Nie nadaje się dla dzieci, ani do 12 miesiąca, ani później. Dopiero dorosły organizm jest w stanie poradzić sobie z ewentualnym zakażeniem bakteryjnym. Wegetariańskie dzieci - czy dziecko może nie jeść mięsa?
Surowa ryba
Z surową rybą rzecz się ma dokładnie tak samo jak z mięsem, nie podajemy ich dzieciom. Koniec kropka. Zobacz też: Czy w ciąży można jeść sushi?
Surowe jajka
Surowe jajka to potencjalne źródło zakażenia Salmonellą, więc nie tylko nie należy podawać ich dzieciom. Należy także zachować szczególną ostrożność dotykając ich i przyrządzając przy małych dzieciach. Lepiej unikać również podawania dzieciom jajek, które zbyt krótko podlegały obróbce termicznej, na przykład gotowanych na miękko. Co warto wiedzieć o jajkach. Wszystko o chemii, która rządzi jajkiem
Świeże mleko
Mleko krowie nie powinno być podawane dzieciom jako napój, i w żadnym wypadku nie można nim zastępować mleka kobiecego lub modyfikowanego. Podczas rozszerzania diety produkty, które podajemy dzieciom mogą zawierać słodkie mleko krowie jako składnik na przykład budyniu czy naleśników. Można tez podawać produkty mleczne fermentowane - maślankę, jogurty, serki. Do 3 roku życia dziecko nie powinno jednak zjadać więcej niż 2-3 porcje nabiału dziennie.
Czym się różni mleko świeże od UHT
Mleka krowiego nie należy także zastępować mlekiem kozim, bo ma zbyt wysoką zawartość minerałów, która może obciążać nadmiernie delikatny organizm dziecka. Po roczku można wprowadzić kozie produkty mleczne, ale nie więcej niż 1-2 porcje dziennie.
Mleko ryżowe
Nie ma co prawda ścisłych zaleceń co do tego, ale mleko ryżowe, jako jedyne z roślinnych zamienników nie powinno pojawiać się w diecie dziecka do 5 roku życia. Zawiera ono bowiem duże ilości szkodliwego arsenu, który może by ć dla dziecka toksyczny. Czyli budyń na mleku roślinnym tak, jak najbardziej, ale z wyjątkiem ryzowego! Mleko roślinne - jak je przygotować w domu?
Grzyby leśne
Grzyby są wartościowe i nie tak ciężkostrawne, jak się potocznie sądzi. Ale to grzyby. Wystarczy jeden niewielki trujący grzyb zaplątany w sosie czy zupie i tragedia gotowa. O ile dorosły organizm ma szansę sie wybronić, o tyle zatrucie grzybami u dzieci zazwyczaj kończy się tragicznie. Nie podajemy leśnych grzybów dzieciom przynajmniej do 10-12 roku życia. A najlepiej wcale. Dlaczego grzyby są trujące?
Miód
Miód może powodować zatrucie jadem kiełbasianym. Botulizm jest bardzo groźny dla niemowląt i małych dzieci, więc należy wyeliminować całkowicie miód z ich diety. Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Herbatka z kopru
Zdziwieni, prawda? Słynna herbatka z kopru, którą nasze mamy i bacie podawały nam na złagodzenie kolki. Tymczasem okazuje się, ze ziarna kopru zawierają substancje kancerogenne, więc lepiej ich nie stosować wcale, nie tylko u niemowląt. Właściwości i zastosowania kulinarne kopru włoskiego