TOP 10 najlepszych książek kulinarnych 2021 roku
Książki kulinarne to dzisiaj więcej niż poradniki, to także książki historyczne i podróżnicze. To niezwykłe opowieści o samku, jego ewolucji, dziejach i niezwykłych kolejach losu. To opowieści o emocjach, jakie wywołuje pokarm. Na naszej liście znalazły się zarówno książki z przepisami, jak i książki, które warto mieć w biblioteczce ze wzlędu na wartość poznawczą. Oto lista najlepszych książek kulinarnych 2021 roku.
1. Zbiór dla kuchmistrza
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski i Switłana Bułatowa
Zbiór dla kuchmistrza to cenna pozycja dla osób zainteresowanych historią polskiej kuchni. Książka jest pięknie wydana. To ponad 400 stron i 1000 porad kucharskich sprzed 250 lat. Prawdziwa perła wśród książek historycznych. Dzieło zawiera oryginalny tekst oraz wyjaśnienia i opisy badaczy tego wiekopomnego dzieła. I nie ma w tym nic przesady. Jeśli interesujesz się dziejami polskiej kultury kulinarnej i poważnie traktujesz swój patriotyzm, to musisz mieć tę książkę. To także pozycja idealna na prezent. Zbiór dla kuchmistrza kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis wydawcy:
Zbiór dla kuchmistrza to prawdziwa summa staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa,Włodawy i Różanki.
Tytuł całości i dobór ponad tysiąca rękopiśmiennych przepisów, które tworzą obraz dawnej sztuki kulinarnej i kultury stołu, wskazują na praktyczny charakter zbioru czerpiącego z mądrości pokoleń. Zredagowany w 1757 r. tekst zawiera m.in. kopię zaginionego Kuchmistrzostwa z ok. 1540 r., receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 r. oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich. Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa.
Pochodzący ze zbiorów Biblioteki Narodowej Ukrainy rękopis został opublikowany dzięki współpracy badaczy oraz instytucji polskich i ukraińskich. Receptury spisane dla dziedziczek ruskich rodów Zahorowskich i Pociejów to część naszego wspólnego dziedzictwa, opowieści nie tylko o jedzeniu, ale także o estetyce, wiedzy, religii i tożsamości. Dziś zachwyca ona swoją wszechstronnością oraz pięknem języka opisującego codzienne zdarzenia i radości.
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Rok wydania: 2021
Objętość: 404 strony
Format: 21,8x30,5 cm
Oprawa: miękka zintegrowana
ISBN 978-83-66104-72-3
Tom VIII serii Monumenta Poloniae Culinaria
2. Hiszpania do zjedzenia
Hiszpania do zjedzenia
Bartek Kieżun
Hiszpania do zjedzenia jest wybitnym połączeniem przewodnika turystycznego, poradnika kulinarnego i historii kultur. Bartek Kieżun na łamach książki niczym starszy brat oprowadza was po najpiękniejszych miejscach Hiszpanii i karmi najlepszymi historiami oraz przepisami. Pokazuje wam świątynię, ale mówi "nie, nie patrz tam, spójrz raczej na ten detal, widzisz jaki piękny, jego historia..." I to jest po prostu pyszne! A do tego receptury hiszpańskich smakołyków. Wszystko pięknie ilustrowane zdjęciami autora. Architektura ma swój klimat, a jedzenie wygląda rozkosznie. Do tego mocna twarda oprawa albumowa. Pozycja obowiązkowa na półce każdego smakosza. Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyrusza w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. Hiszpania do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej z subiektywnym przewodnikiem po nieoczywistych zakątkach kraju. Kieżun zabierze cię w podróż, która niekoniecznie skończy się w kuchni, bo książkę tę można smakować na wiele sposobów. Ciekawe przepisy, wciągające opowieści z podróży i fascynujący rozmówcy, którzy oprowadzają po swoim kraju – wszystko to okraszone pysznymi fotografiami.
Data premiery 10-11-2021
Liczba stron 304
Wydawca Buchmann
Autor Bartek Kieżun
Format 210 x 270
ISBN 978-83-280-9091-0
Typ okładki twarda
3. Sztukamięs ze szlachtuza
Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Pozycja obowiązkowa dla każdego, kto się zastanawia skąd się bierze to co jemy i dlaczego to jemy. Absolutnie nietuzinkowe ujęcie historii jednego z najważniejszych pokarmów - mięsa. Szczególnie teraz, gdy ograniczamy spożycie mięsa ze względów zdrowotnych, etycznych lub ekologicznych wiedza na temat dziejów konsumpcji mięsa jest nam potrzebna. Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Od Autorki:
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?
Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
Tytuł: Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Data publikacji: 21 lipca 2021
Okładka twarda
Wymiary: 133 mm × 215 mm
Liczba stron: 328
ISBN: 978-83-8191-270-9
Rosja od kuchni
Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Witold Szabłowski
Połączenie reportażu, śledztwa dziennikarskiego i pysznej anegdoty. Czyta się jednym tchem. Urzeka kultura słowa. To jedna z najlepszych książek non-fiction 2021 roku. Za pierwszym razem po prostu ją połknięcie, a potem będziecie wracać, żeby smakować każdą literkę. Opowieść Szabłowskiego doprowadzi was do łez i do śmiechu. Rosja od kuchni to najlepszy podręcznik historii trudnej, zbudowanej na grozie oraz niezwykłych ludziach, dzięki którym Rosja ta zwykła, domowa, smaczna i ciepła, przetrwała i zapewne trwać będzie. Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy – i po co – kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym – bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał.
Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty.
Nie przypadkiem rządzi tam Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Data premiery 10-11-2021
Liczba stron 384
Wydawca W.A.B.
Autor Witold Szabłowski
Format 142 x 202
ISBN 978-83-280-9267-9
Typ okładki miękka ze skrzydełkami
Warszawa da się zjeść
Warszawa da się zjeść
Paweł Płaczek
Warszawa da się zjeść i to z kopytami dorożkarskiego konia! Paweł Płaczek napisał arcysmaczną i przeuroczą historię warszawskich kulinariów. Na taką książkę od dawna czekaliśmy. Warszawska gastronomia, niesamowita mieszanka kultur kulinarnych, zasługuje na specjalną monografię. Autor w swojej książce oddał hołd przysmakom stolicy. Książka jest pięknie wydana. Zawiera doskonałe przepisy i niezwykle smaczne zdjęcia. Idealna książka na prezent! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.
Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.
Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
Data premiery 27.10.201
Autor Paweł Płaczek
Liczba stron 240
ISBN 9788366939707
Rok wydania 2021
Format 17.0 x 25.0 cm
Oprawa Twarda
6. Upiecz to!
Upiecz to!
Rukmini Iyer
Pieczenie teoretycznie jest banalnie proste. Wszystko wrzucacie na blachę. Wstawiacie do rozgrzanego piekarnika. Czekacie aż się upiecze. Zjadacie ze smakiem. Co tu zepsuć? Jednak rodzi się pytanie, ile piec, żeby nie przepiec? Te same problemy dotyczyły Rukmini Iyer, autorki niesamowitego poradnika UPIECZ TO! Iyer zebrała w tym dziele wszystkie najważniejsze wskazówki, jak upiec na jednej blasze cały obiad. I to bez względu na to, czy jesteś bardziej ważywożerni, czy jędnak mięsożerni, ta książka jest dla was. Wydawnictwo Znak reklamuje książkę hasłem: "Gdyby na świecie miała istnieć tylko jedna książka kucharska, byłaby nią właśnie ta!" I to jest prawda! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Gdyby na świecie miała istnieć tylko jedna książka kucharska, byłaby nią właśnie ta!
Boisz się eksperymentowania w kuchni? W twoich szafkach zalegają napoczęte produkty? A może jesteś prawdziwym "foodie" – ale takim cierpiącym na chroniczny brak czasu?
Jeśli odpowiedziałeś „tak” na którekolwiek z powyższych pytań, dobrze trafiłeś – "Upiecz to!" gwarantuje sukces niezależnie od twoich umiejętności kulinarnych. Te dania praktycznie robią się same!
Czas przygotowania: Zaledwie kilkanaście minut, resztę pracy wykona za ciebie piekarnik!
Przybory kuchenne: Naczynie żaroodporne, deska do krojenia, nóż.
Składniki: Do wyboru, do koloru – książka zawiera ponad 70 przepisów oraz pomysłowe tabele z propozycjami łączenia składników, dzięki którym wyczarujesz istne niebo w gębie. W gruncie rzeczy wystarczą te produkty, które masz pod ręką!
Przygotowanie: Proste, pyszne, bezstresowe!
Uwagi:
Przepisy są porażkoodporne – po prostu nie da się ich zepsuć!
Nie nastawiaj się na godziny spędzone w kuchni, jedzenie robi się samo.
Procesowi przygotowania sprosta największy kuchenny amator…
…a efekt końcowy zachwyci nawet kucharza z gwiazdką Michelin!
7. Wedlowie
Wedlowie. Czekoladowe imperium
Łukasz Garbal
Pasjonująca historia jednego z najważniejszych rodów fabrykantów polskich. Historia dynastii Wedlów to historia polskiego kapitalizmu i jego przeobrażeń oraz upadku. Ale przede wszystkim dzieje czekolady i jej tirumfu. Historia smaku, który stał się synonimem luksusu dostępnego dla każdego. Wyborna pozycja! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Z opisu wydawcy:
Carl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina i w 1851 roku otworzył przy ulicy Miodowej swoją pierwszą cukiernię. Emil, a później Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń tej dynastii, zmienili niedużą cukiernię w potężną fabrykę i osiągnęli sukces na niebywałą skalę, przekraczający wymiar finansowy – ich produkty stały się dla Polaków trwałym symbolem wybornego smaku. Oni sami natomiast coraz głębiej wrastali w warszawski krajobraz, angażując się całym sercem (a nieraz i portfelem) w polskie sprawy. Byli Polakami z wyboru.
Wedlowie nie bali się nowych technologii i innowacyjnych jak na tamte czasy form promocji. Ale musieli odnaleźć się także w nowej rzeczywistości społecznej – coraz więcej kobiet walczyło o swoje miejsce na rynku pracy, coraz częstsze były strajki robotników, domagających się poprawy sytuacji bytowej. A potem nadeszła wojna, która zmieniła wszystko.
Łukasz Garbal przenosi nas do pracowni dziewiętnastowiecznych mistrzów cukiernictwa, dawnych manufaktur czekolady, do gabinetów warszawskich fabrykantów i hal fabrycznych, a przy okazji opowiada słodko-gorzki kawałek naszej historii.
Tutuł: Wedlowie. Czekoladowe imperium
Autor: Łukasz Garbal
Wydawnictwo: CZARNE
Data publikacji: 27 października 2021
Okładka twarda
Wymiary: 160 mm × 210 mm
Liczba stron: 504
ISBN: 978-83-8191-330-0
8. Pastaman. Sztuka robienia makaronu
Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku
Mateo Zielonka
Pastaman to książka specjalistyczna, prezentująca wycinek wiedzy kulinarnej, ale jakże ważnej. Bo kto nie lubi makaronu? I właśnie takich książek poszukiwaliśmy w tym roku. Książek poszerzających naszą wiedzę. To cudowne, że Maeto Zielonka, wybitny kucharz i kulinarny kreator, podzielił się z nami swoją wiedzą i umiejętnościach. Wedłu jego wskazówek uda się wyczarować prawdziwe cuda! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów.
W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znalazły się tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach – od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i dania na kolacje, którymi można zachwycić bliskich oraz gości. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje.
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!
Data premiery 13-10-2021
Liczba stron 160
Wydawca Buchmann
Autor Mateo Zielonka
Format 175 x 225
ISBN 978-83-280-9046-0
Typ okładki twarda
9. Biblia od kuchni
Biblia od kuchni
Karol Okrasa, Adam Szustak
Biblia od kuchni to bardzo ciekawa pozycja na rynku książek kulinarnych. I trzeba przyznać, że to udana próba połączenia biblistyki z kuchnią. W wydaniu mistrzów wszystko jest do zjedzenia! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Co się wydarzy, gdy spotka się dwóch mistrzów: Mistrz Słowa i Mistrz Gotowania i postanowią zabrać nas do świata Biblii przez kuchenne drzwi?
Dominikanin, o. Adam Szustak zaprasza nas do inspirującej i smakowitej podróży po biblijnych krainach, a Karol Okrasa ze składników wyszukanych przez o. Adama w Biblii tworzy kulinarną ucztę, którą także Ty możesz sobie urządzić w domu.
W tej książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów przepełnionych cudami i niezwykłymi obietnicami. Zasmakujesz obfitości i słodyczy. Odkryjesz czym jest Jego miłość.
Biblia od kuchni zachęca do bycia razem. Do prawdziwego życia. Do spędzania ze sobą czasu i budowania relacji. Zarówno z tymi, których masz obok siebie na co dzień, jak i z Tym, który bardzo pragnie z Tobą poucztować.
10. Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Francuskie przepisy z bistro Charlotte
Ewa Dobak, Justyna Kosmala
W tym roku kultowe francuskie bistro z placu Zbawiciela świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić warszawiaków (ale też krakusów i wrocławian – bo tam mają filie) miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Charlotte to historia kobiecej przyjaźni i sukcesu w niepwenym jutra świecie polskiej gastronomii. Książka właścicielek Charlotte to hołd dla francuskiej sztuki niespiesznej celebracji. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami i pięknymi zdjęciami, które klimatem przeniosą nas do paryskiego bistro, gdzie do szczęścia potrzeba tylko rogalika i czarnej kawy. Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Opis od wydawcy:
Francja. Zatłoczone paryskie kawiarnie, nieśpieszne francuskie śniadania, chrupiące bagietki, sery oraz kieliszek dobrego wina. „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” Ewy Dobak i Justyny Kosmali – założycielek kultowego bistro Charlotte – to kulinarna uczta dla wszystkich, którzy kochają smaki Francji i jej niepowtarzalną atmosferę.
Charlotte. Inspirowana paryskimi kawiarniami i piekarenkami, czerpiąca garściami z tamtejszej kultury croissantów, wina na kieliszki i serów o enigmatycznych nazwach. Tego właśnie potrzebowali jej bliscy i dalsi sąsiedzi – śniadań od rana (a czasem do rana), świeżego pieczywa za rogiem, niezobowiązującego miejsca na aperitif ze znajomymi, na posiedzenie z laptopem przy dobrej kawie, szybki lunch w ciągu dnia lub eklera, tak po prostu.
Pomysł na to miejsce zrodził się w głowach dwóch przyjaciółek, pasjonatek jedzenia i miłośniczek Francji – Justyny Kosmali i Ewy Dobak. Po latach sukcesów założycielki Charlotte dzielą się najlepszymi, sprawdzonymi przepisami. „Marzyłyśmy o tym, aby przenieść do Warszawy kawałek Francji, w której obie byłyśmy zakochane. Choć ten pomysł wielu wydawał się wówczas szalony, nas to nie zrażało” – wspomina Ewa Dobak. „Chcemy tworzyć miejsce, które łączy ludzi. Mamy nadzieję, że dzięki naszej książce odrobina Francji będzie mogła zagościć w każdym domu” – dodaje Justyna Kosmala.
W książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” wśród siedemdziesięciu przepisów na kultowe dania, które od dziesięciu lat królują w karcie Charlotte, znajdziemy także francuskie klasyki, takie jak zupa cebulowa lub boeuf bourguignon. Całość została okraszona kawiarnianymi anegdotami oraz pięknymi zdjęciami, których klimat pozwala przenieść się do paryskiej kawiarni, gdzie do szczęścia potrzeba tylko croissanta i czarnej kawy.
Data premiery 10-11-2021
Liczba stron 240
Wydawca Buchmann
Autor Ewa Łuniewska, Justyna Kosmala
Format 190 x 240
ISBN 978-83-280-9281-5
Typ okładki twarda
Kuchnia afrodyzjaków
Kuchnia afrodyzjaków
Anna Szubińska
Miłosna kuchnia zawsze jest w cenie. Każdy z nas kochał, był kochany, chce być kochany lub rozkochać kogoś w sobie na nowo. Kuchnia afrodyzjaków zachęca do cieszenia się zmysłową stroną życia - rozkoszowania się smakiem, aromatem i urodą jedzenia oraz celebrowania miłości i w kuchni i w sypialni. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze ciało i emocje.
Kuchnia afrodyzjaków zawiera starannie dobrane przepisy potraw na każdą porę roku i różne etapy znajomości. Prezentowane dania kuszą połączeniem smaków, urzekają harmonią aromatów, zaskakują teksturą składników. Pobudzają erotyczną wyobraźnię i stymulują pożądanie. Rozpieszczają zmysły. Są pyszne i łatwe w przyrządzeniu, stąd też przygotować może je każdy, niezależnie od kulinarnych zdolności i zasobności portfela. Książkę z rabatem kupicie tutaj >>> SKLEP
Autor: Anna Szubińska
Kategoria: kulinaria
Liczba stron: 224
Format: 163 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-66252-85-1
Wydawca: TIME S.A
Królestwo zup
Królestwo zup
Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska
Królestwo zup to przepisy na konkretne i pożywne zupy dla całej rodziny. Talerz zupy i pajda chleba to pełnowartościowy posiłek południowy lub wieczorny. Przepisy na zupy w stylu slow i błyskawiczne, wegetariańskiej i z mięsną wkładką. Zupa nie tylko nasyci, ale ukoi ciało i poprawi humor. 5 przepisów na podstawowe wywary mięsne i warzywne – podstawę wielu zup, 50 przepisów na pyszne zupy wystarczające za cały posiłek, 10 przepisów na chleb i bułki bez których nie sposób sobie wyobrazić pełnego posiłku oraz porady jak, z czego i w czym gotować zupy, w jakie akcesoria do gotowania zup warto się zaopatrzyć (koszyczki i łyżki na przyprawy), chochle i czerpaki, jak i w czym piec chleb, pomocne akcesoria do pieczenia. Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
13. Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
Michał Korkosz
Rozkoszne to książka odczarowująca polską kuchnię. Polskie kulinarnia w wydaniu Michała Korkosza są wegetariańskie, zmysłowe, smaczne i po prostu rozkoszne. Jeśli nie jecie lub ograniczacie jedzenie mięsa, to ta książka jest dla was. Jeśli macie wśród bliskich wegetarianina lub wegeterian (Kto nie ma ręka w górę? Nie widzę. I tak trzymać!) to dla książka jest dla was. To niezwykły poradnik po jarskiej kuchni polskiej. Arcysmaczny! Książkę kupicie tutaj >>> SKLEP
Od Autora:
"Rozkoszne" to polska edycja wydanej w Stanach Zjednoczonych książki "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country", w której opowiadam światu o tym, co w Polsce mamy najpiękniejsze – o jedzeniu. Amerykańska wersja książki została uznana przez Booklist za jedną z najlepszych książek kulinarnych w 2020 roku!
Rozkoszuj się polskimi daniami w nowej odsłonie. Poczuj radość z przywoływania najcieplejszych wspomnień. Wróć do najprzyjemniejszych momentów życia.
Potrawy, na których się wychowaliśmy, mają niezwykłą moc: sprawiają, że czujemy błogość i szczęście. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna.
Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy przepyszne dania – a do tego proste i ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki. Znajdziesz tu przepis na gołąbki, które zawsze wychodzą. Na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej (która zachwyci wszystkich gości). Na cudowne śniadania i boskie desery, dzięki którym każdy dzień będzie odrobinę lepszy.
Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.