Zupa z orzechów włoskich i czosnku - wykwintne, choć proste danie, które przygotujesz w 15 minut

2020-09-25
Zupa z orzechów włoskich i czosnku - wykwintna choć prosta
Autor: Shutterstock Zupa z orzechów włoskich i czosnku.
łatwy
15 min
4

Zupa z orzechów włoskich i czosnku to połączenie wyrafinowanego smaku z prostota wykonania w jednym daniu. Pomysł ten, zaczerpnięty z tradycyjne j kuchni bułgarskiej bije na naszych domowych przyjęciach rekordy popularności.

SKŁADNIKI

  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: odrobina szafranu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
  • Orzechy wymieszać z czosnkiem, dodać oliwę i ucierać, aż masa zbieleje. Zupę rozcieńczyć ciepłą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. Podgrzać, ale nie gotować.
  • Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku, podawać obficie posypaną pokruszonymi orzechami, natką lub posiekanym jajkiem na twardo.
  •  
Zupa krem z białych warzyw