Zupa krem z selera z serem pleśniowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Seler jest tani i zdrowy. Wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Jest więc nieoceniony przy stosowaniu diet odchudzających. Warto zatem spojrzeć na niego łaskawym okiem i zrobić z niego zupę.
SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 80 dag obranego i pokrojonego w kostkę selera
- 2 średnie upieczone lub ugotowane ziemniaki roztopić w garnku
- 2 grubo pokrojone cebule
- 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii
- 750 ml rosołu
- 300 ml śmietany 12% UHT
- 250 g sera pleśniowego
- szczypiorek i listki szałwii do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Masło roztop w garnku. Wrzuć cebulę i lekko ją zeszklij. Dodaj seler i ziemniaki. Smaż mieszając przez 5 minut.
Wlej rosół i gotuj ok. 20 minut na małym ogniu (aż seler będzie miękki).
Całość zmiksuj na krem. Wlej śmietanę, wrzucić połowę sera pleśniowego i zagotuj na dużym ogniu.
Gotowy krem z selera wlej do talerzy i posyp pozostałą częścią sera pleśniowego. Posyp szczypiorkiem i liśćmi szałwii.