Pomidorówka ze świeżych pomidorów: szybki przepis

2021-03-29
pomidorowka-ze-swiezych-pomidorow-szybki-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest bardziej aromatyczna i delikatna od tej z przecierów
łatwy
45 min
4

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup. Gdy dostępne są świeże pomidory, zebrane z upraw polowych, warto z nich zrobić pomidorówkę na obiad. Taka zupa ma niepowtarzalny, esenscjonalny smak. Oto przepis na szybką pomidorówkę.

SKŁADNIKI

  • włoszczyzna (2-3 średniej wielkości marchewki, 1 spora pietruszka, 1 mały seler lub kawałek większego, 1 por)
  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastawić wywar: warzywa z włoszczyzny obrać, umyć i włożyć do garnka napełnionego wodą, tak aby warzywa były całe zanurzone, nieco posolić i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • Pomidory umyć, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem (zakrywając całe).
  • Po kilku minutach wodę odlać, poczekać aż pomidory nieco ostygną, obrać je ze skóry i pokroić w niewielkie kawałki.
  • Włożyć pomidory do garnka z wywarem i gotować około 15-20 minut.
  • Po tym czasie odstawić ganek z ognia i gdy zupa nieco wystygnie wszystko zmiksować (można wyjąć część warzyw z włoszczyzny – wedle uznania).
  • Doprawić solą i pieprzem.