Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
krem-z-ziemniakow-z-paluszkami-paprykowymi-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomysł na oryginalną zupę.
łatwy
25 min
4

Krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi to proste danie, łączące dobrze nam znany smak ziemniaka z włoskimi dodatkami. Efekt zachwyci każdego. Wypróbuj ten sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 60 g cebuli
  • 20 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml świeżej śmietany
  • 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 1 żółtko
  • Glassa Gastronomica Ponti
  • majeranek
  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g parmezanu
  • papryka słodka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor.
  • Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • Wlać bulion i gotować przez 40 minut.
  • Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
  • Przygotowanie paluszków: ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posyoać parmezanem i słodką papryką.
  • Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie, tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 12 minut.
  • Krem z ziemniaków podawać udekorowany Glassą Ponti, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków. Smacznego!