Jak zrobić smaczną potrawkę z soczewicy? Podajemy przepis nie tylko dla jaroszy!

2021-03-29
Beata Lekszycka
jak_zrobic_smaczna_potrawke_z.jpg
Autor: photos.com Potrawka z soczewicy to rozgrzewające danie na zimowe dni.
łatwy
25 min
4

Warto do zimowego menu wprowadzić soczewicę, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B, a także wapń i fosfor. Wzmacnia układ krwionośny i nasze kości. Danie, które proponujemy, zasmakuje nie tylko jaroszom.

 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki soczewicy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 warzywna kostka rosołow
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zagotować w czterech szklankach wody z dodatkiem jednej warzywnej kostki rosołowej.
  • Na patelni usmażyć pokrojone wcześniej w drobną kostkę: boczek, kiełbasę oraz cebulę.
  • Pokrojone składniki dodać do gotującej się soczewicy.
  • Całość gotować ok. 20 minut, po czym dodać odrobinę tymianku, mielony pieprz i startą na grubej tarce marchewkę.
  • Po kolejnych 10 minutach duszenia doprawić do smaku czosnkiem, odrobiną musztardy, cukrem, solą oraz pieprzem.
  • Potrawkę z soczewicy podawać posypaną natką pietruszki.
Beata Lekszycka