Zupa pomarańczowa – wytworne danie wegetariańskie

2021-03-29
Zupa pomarańczowa
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Oryginalne dania wegetariańskie, w tym atrakcyjne zupy owocowe, od razu zachęcają do zdrowego żywienia. A jak pięknie wyglądają na stole! Podajemy przepisy na nietypową zupę owocową. oto wykwintna zupa pomarańczowa do podania na zimno lub na ciepło (najlepiej w wazie, do której najpierw trzeba wrzucić dwie pokrajane w cienkie talarki pomarańcze).

SKŁADNIKI

  • 5 gruszek
  • 6 pomarańcz
  • 1 cytryna
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g ryżu długoziarnistego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki (5 sztuk) ugotować, przetrzeć.
  • Następnie wycisnąć sok z 6 pomarańcz i jednej cytryny, dodać odpowiednią ilość przegotowanej wody, zagrzać – nie zagotowując.
  • Żółtka ubić z cukrem, wlać do nich gorący sok pomarańczowy i wymieszać z musem z gruszek.
  • Na końcu wlać do wazy i podawać z białym ryżem, który trzeba ugotować na sypko tuż przed podaniem.
  •  świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Bez pomarańczy zatem ani rusz. Na szczęście pomarańcze są dziś dostępne dla każdego.